Over fem dager lar vi Gjøvikregionens befolkning overstrømmes av det vi mer enn gjerne omtaler som et rett ut imponerende program. Årest utgave rommer nemlig dobbelt så mange arrangementer som fjorårets premiere, og programmet er møysommelig satt sammen for å understreke det mangfoldet som finnes av ny, stort sett norsk musikk av i dag. Et titalls urfremføringer hører med – tenk å være til stede første gang musikk spilles for et publikum!

Foruten både åpnings- og avslutningskonsert i Gjøvik kirke onsdag og søndag, er Gjøvik Kino & Scene gjenstand for hele tolv arrangementer. 6. september åpner INN:PUST med et komposisjonsverksted med of for elever fra Gjøvik videregående skoles musikklinje og Innlandets heftigste samtidsensemble TRAKTOR, alt under kyndig ledelse av komponist og verkstedsjef Agnes Ida Pettersen. Noe av materialet kan du oppleve på konsert med TRAKTOR i løpet av festivalen. I Kulturtrappa på Gjøvik Kino & Scene blir det lørdagsverksted og påfølgende konsert med JURK under ledelse av komponistene Anna Berg og Rune Rebne, og på søndag kan små og store oppleve den fantasifulle forestillingen Kaptein Kræsj! og ballerina, med far og datter Knutzen. Årets INN:PUST blir med andre ord en folkefest hvor alle kan finne noe å fordype seg i.

I tillegg til TRAKTOR og JURK, byr INN:PUST 2023 på utøvere som Sivert Holmen, gitar- og fløyteduoen HAV, Rugle ensemble, pianistene Ben Smith og Julie Yuqing Ye, eufonium- og slaverkduoen Bente Illevold og Anders Kregnes Hansen, gitarduoen Tomas Laukvik Nannestad og Marco Slaviero, slagverker og performanceartisten Jennifer Torrence, slagverker John Ivar Knutzen og danser Ingelin Sandnes Knutzen, og Det Norske Damekor.

Om INN:PUST

INN:PUST er en ren musikkfestival, og vi forsøker å vise frem hva ny musikk kan være. Samtidsmusikk er et ekstremt vidt begrep, og vi ønsker å understreke mangfoldet, og at det er plass til alle uttrykk. INN:PUST er også en festival hvor scenen fremhever veletablerte utøvere og komponister, så vel som yngre og kommende krefter. Kunstnernes tilhørighet til Norge og særlig Innlandet er et pluss, men ikke avgjørende for programmeringen. Vi håper at festivalen kan være med på å inspirere flere utøvere og komponister i regionen, slik at vi med tiden får det miljøet vi ønsker oss.


INN:PUST er et møtested for publikum, komponister og utøvere, hvor alle mingler og er en del av den store samtalen. Hvem er vi, og hva er ny musikk? I fjor fikk vi tilbakemeldinger fra komponister som sa at de aldri før har blitt invitert til festivaler i forbindelse med programmering av egen musikk. Nå har du sjansen til å møte en ekte, spill levende komponist.

Arena for samtidskunst

Innlandet er en stor arena for samtidskunst, gjennom teater, dans, litteraturfestivaler og visuell kunst, og generelt sett finnes det en festival for absolutt alt, fra rakfisk til jazz, strikking og pultost. Samtidsmusikken har til nå vært nærmest totalt fraværende, med unntak av få og sporadiske enkeltarrangementer og en håndfull flotte komponister. Komponistene fortjener bedre, utøverne fortjener bedre, og hele regionen fortjener en festival hvor vår tids musikk er i rampelyset.

Vi tror på det kulturdemokratiske prinsipp, hvor man som lytter eller tilhører kan bestemme seg for hva man liker eller ikke, først når man har blitt presentert for alle nyansene. Mange er nok skeptiske til hva det er vi presenterer, men de aller fleste vender etter endt konsert tilbake til virkeligheten med en helt ny forståelse av både musikken og seg selv. Å se øyne full av både tårer og stjerner er god betaling for arbeidet.

Velkommen!

INN:PASS og dags:pass er i salg på gjovikkinoogscene.no, til svært hyggelige priser. Velkommen til Gjøvik kirke, Friscena og Kulturtrappa på Gjøvik Kino & Scene.