Gå til sidens hovedinnhold

Stormoen og Aps ideologiske feilmedisinering

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mona Stormoen skrev i ett leserinnlegg i OA 4. november om «helhetlig kollektivtjeneste i egenregi». Her argumenterer hun oppskriftsmessig for en indremedisin rettet mot fagforeningene, men som satt ut i livet ville vært feil medisin for Innlandet.

Arbeiderpartiets aversjon mot private aktører, lederlønninger og fortjeneste males med bred pensel i innlegget. Hun argumenterer for at de private busselskapene har høye lederlønninger og tar ut profitt, samt at anbudsprosessene i seg selv koster penger.

Stormoen skriver blant annet at direktørene «håver inn 10 ganger så mye i årslønn som en bussjåfør». Et kjapt søk i regnskapene til noen av busselskapene viser at dette stort sett er kraftig overdrevet.

Lederlønningene må imidlertid være høye nok til at de rette personene vil har jobbene, slik at de sammen med sine ansatte kan utvikle konkurransedyktige bedrifter. Noe av det dyreste man kan ha er ledere som ikke tar de rette beslutningene. Det er også slik at private bedrifter må ha overskudd for å kunne fortsette verdiskapningen, og dermed sikre arbeidsplasser og skattegrunnlag.

Selve anbudsprosessen er Fylkeskommunens redskap for kravstille de tjenestene de trenger til rett kvalitet. Samtidig sikrer anbudsprosessen at prisen blir markedsmessig riktig, slik at Fylkeskommunen ikke sløser med dine og mine skattepenger ved å betale mer enn nødvendig.

Stormoen skriver at «det viser seg gang på gang at ved å drive tjenesten selv kan vi spare både penger og bli mer fleksible». Slik jeg leser historien viser den tvert imot at monopoler har en tendens til å bygge ut tjenester det ikke er behov for, til en høyere pris enn nødvendig.

Historien har vist oss at konkurranse virker! Vi trenger flere private arbeidsplasser i Innlandet, ikke færre. Det å omgjøre velfungerende private arbeidsplasser til offentlige, slik Arbeiderpartiet tar til orde for, er feil medisin for Innlandet.

Kommentarer til denne saken