Verdenscupleder Halvor Egner Granerud falt på 137,5 meter i finaleomgangen i Lahti. Dermed tok Robert Johansson sesongen første seier.

Granerud ledet etter 132,5 meter i sitt første hopp 10,2 poeng foran tyske Karl Geiger og 10,3 poeng foran Robert Johansson, som hadde 128,5 meter i sitt første svev.

Johansson greide 126,5 meter i finalen med 3x19 i stil og tok seg forbi tyskeren.

Som siste hopper fikk Granerud enorm høyde og fart. Han landet først på 137,5 meter, men han hadde ikke sjanse til å stå. Med bare 26 poeng i stil endte han på den sure fjerdeplassen.

Granerud fikk to ganger 8,5 og 9 i stil og synes han hadde fortjent bedre. Tross fallet var han bare 2,4 poeng fra seier.

Forstår ikke dommerne

– Jeg er så forbanna. Det føles veldig surt. Jeg vil gjerne be noen av de gode norske dommerne hjemme sende meg melding og forklare hvorfor jeg ble trukket så mye i stil, sa Granerud til NRK.

– Jeg kan åpenbart ikke reglene godt nok.

Johansson var tredje best i første omgang og nest best i den andre. Han seiret 1,7 poeng foran Markus Eisenbichler og 1,9 foran Geiger, men følte med lagkameraten.

– Han misset jo ikke, han falt. Det er litt kjipt, men likevel viste jeg at jeg er kapabel til å vinne. Det er en selvtillitsboost, sa Johansson til NRK.

– Jeg føler ikke at jeg leverte noe makshopp, men to ganske solide skihopp. Jeg kan bygge videre på dette.

Sjette på fødselsdagen

Daniel André Tande feiret sin 27-årsdag med 126,5 og 123,5 meter. Det ga sjetteplass.

Johann André Forfang har bakkerekorden i Lahti med 138 meter. Han har slitt både med teknikk og form. Hans 124 og 123 meter var stor framgang og ga 13.-plass.

Marius Lindvik fikk opp bare 117 meter i sitt svev. Vinneren av det siste rennet i Zakopane klarte dermed ikke å ta seg til finalen. Han var 0,4 poeng unna å klare det.

I Zakopane var det Thomas Aasen Markeng som misset han finaleomgangen med knepen margin.

Thomas (20) tilbake i verdenscupen

Søndag fikk han notert 122,5 meter i første omgang – og lå som nummer 18 før finaleomgangen.

– Det var bedring fra fredag til i dag, og jeg synes jeg fikk bedre svar på hoppingen, sa Thomas til NRK etter at han til slutt ble nummer 19 og tok sine første verdenscuppoeng på over ett år.

Det var Lensbygda-guttens første verdenscuppoeng siden han ødela det ene korsbåndet – noe han har gjort hele fire ganger – i Klingenthal i desember 2019.

Reiser hjem

Han synes det er greit å ta steg for steg på veien tilbake.

– Ja, det er lurt å være smart nå. Jeg tar det litt fra helg til helg, sa Thomas til NRK – og bekreftet samtidig at kneet kjentes bra ut.

Landslagsledelsen med Alexander Stöckl i spissen mener det beste er at Lensbygda-gutten nå får en konkurransepause.

– Thomas reiser hjem til Norge nå for å trene fysisk og gjøre kneet sterkere, sa Stöckl søndag kveld.

De andre landslagshopperne blir i Lahti fram til tirsdag før de reiser videre til Willingen i Tyskland. De kan nemlig ikke reise via Norge på grunn av karantenebestemmelsene i hjemlandet.

Et hoppsjokk

Norsk seier ble det også i kvinnenes renn i slovenske Ljubno da Eirin Maria Kvandal (19) slo til i sin første finaleomgang i karrieren.

Hun hadde 92 og 89 meter og 244,2 poeng. Med det var Kvandal var 2,4 poeng foran hjemmehopperen Ema Klinec, som hoppet 94 meter. I finalen landet hun på 86,5 meter og havnet 1,4 poeng bak.

– Det var utrolig stort. Jeg leverte nok et lite hoppsjokk. Jeg viste at jeg hadde nivået inne, men dette var noe annet enn å vinne NM. Jeg var rimelig nervøs, og kanskje greit at jeg ikke satt alene igjen på toppen, sier Kvandal til NTB.

Maren Lundby viste fin framgang i Slovenia. Lørdag hadde hun dagens nest beste poengsum i lagkonkurransen, søndag ble det femteplass.

– Det var hakket bedre i går, men alt i alt har det vært stigning i helga. Jeg tar med meg det positive og er greit fornøyd, sa Maren – som samtidig var mektig imponert over den nye, norske hoppstjernen.

Hun påstår at kneet – et såkalt jumper's knee hun hadde problemer med i høst – ikke hemmer henne.

– Jeg prøver å ta steg for steg og tror jeg har mer inne. Uansett er VM i Oberstdorf hovedmålet, sier hoppdronningen.

Karrierebeste

Hun pustes i nakken også av den unge Lensbygda-jenta Thea Minyan Bjørseth. Søndag satte hun karrierebeste i verdenscupen med åttendeplass, ikke langt etter Maren.

– Jeg synes dette var bra. Det var to greie hopp, men mener jeg fortsatt har litt å gå på, sa 17-åringen.

Også hun hyllet Eirin Kvandal.

– Det var helt rått, det hun gjorde. Å sitte igjen som nummer to, klinker til med det hoppet og vinner – det er helt rått, sa hun under hopplandslagets pressekonferanse på Facebook søndag kveld.