– Russland utfører et brutalt og uprovosert angrep på Ukraina som Nato og verden fordømmer, sa Stoltenberg på en pressekonferanse etter et hastemøte mellom Nato-landenes utenriksministre fredag.
– Byer er beleiret. Skoler, sykehus og boligområder blir beskutt.
Kun timer før møtet startet fredag morgen kom nyheten om at Russland i løpet av natten hadde gått til angrep på et atomkraftverk sør i Ukraina. Fredag ettermiddag melder øyenvitner om eksplosjoner i Ukrainas hovedstad Kyiv.
Stoltenberg tror Russland vil troppe opp krigføringen i Ukraina i tiden framover.
– De kommende dagene blir trolig enda verre, med flere døde, mer lidelse og mer ødeleggelse, sa Stoltenberg på pressekonferansen.
«Fundamentalt» endret forholdet til Russland
Stoltenberg mener Russlands aggresjon mot Ukraina har skapt en ny normal for Europas sikkerhet.
– Utenriksministrene er enige om at Natos forhold til Russland er fundamentalt endret i lang tid framover.

Søndag sendes flere paller med nødhjelp fra Toten til Ukraina: – Et ekstremt behov
Samtidig understreket han at militæralliansen holder det diplomatiske sporet åpent for å unngå eskalering eller misforståelser.
– Er det en lærdom vi kan trekke av dette, er det at for å holde Europa trygt, må Nord-Amerika og Nato stå sammen i strategisk solidaritet.
Stoltenberg varslet at Nato er innstilt på å samarbeide tettere med likesinnede partnere framover. På møtet fredag deltok både representanter fra EU og fra Sverige og Finland, som ikke er Nato-medlemmer.
– Vi har bestemt oss for å styrke koordinasjonen og informasjonsdelingen med Finland og Sverige. Begge land tar del i alle Natos konsultasjoner om Ukraina, sa Stoltenberg.
Må holde hodet kaldt
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap), som selv var til stede på Nato-møtet fredag, sier det er viktig for Nato å ikke bidra til mer spenning.
– Det var et veldig alvorlig møte hvor det ble henvist til andre verdenskrig og Balkan-krigen, sier Huitfeldt på telefon fra Brussel.
– Samtidig var det en sterk appell om ikke å eskalere situasjonen og bidra til mer spenning. Da kan det bli mye farligere. Nå må vi unngå misforståelser, samtidig som vi viser solidaritet med Ukraina.
I likhet med Stoltenberg frykter også Huitfeldt at det kan gå fra vondt til verre i Ukraina.
– Vi frykter at situasjonen for folk i Ukraina blir verre framover.
– Men det som var positivt i dette møtet, er at det er et veldig sterkt samhold i Nato.

Rundt 200 møtte opp på Ukraina-markering
Ingen flyforbudssone
På pressekonferansen slo Stoltenberg flere ganger fast at Nato står samlet bak Ukraina, men at det er avgjørende viktig at alliansen ikke tar aktivt del i krigen.
– Nato søker ikke krig med Russland.
Stoltenberg avviste at det er aktuelt for Nato å opprette en flyforbudssone over Ukraina, slik president Volodymyr Zelenskyj gjentatte ganger har bedt om.
– Vi har et ansvar som Nato-allierte i å hindre at denne krigen eskalerer utover Ukraina, for det vil bli enda farligere og mer ødeleggende, og forårsake enda mer menneskelig lidelse.
Ifølge Stoltenberg vil et flyforbud innebære å sende kampfly fra Nato inn i Ukraina. Det vil kunne kaste store deler av Europa ut i krig, advarte Stoltenberg.
– Vi kommer derfor ikke til å rykke inn i Ukraina, verken på bakken eller i lufta.
Vurderer å øke tilstedeværelsen
Stoltenberg viste til at Nato allerede har økt støtten til Ukraina og styrket tilstedeværelsen i den østlige delen av alliansens territorium.
Utenriksministrene diskuterte fredag Natos mer langsiktige endringer i tilstedeværelsen i Øst-Europa, fortalte Stoltenberg.

Alva, Ingrid og Milla solgte egenlagde armbånd for Ukraina-flyktningene
– Vi vurderer nå seriøst en betydelig økning av denne tilstedeværelsen. Både med tropper, luftforsvar og ved avskrekking gjennom forsvar, ikke bare ved å sende en beskjed gjennom tilstedeværelse, sa Stoltenberg.
Dette vil bli diskutert mer inngående på Natos forsvarsministermøte i mars, varslet han.
– Vi har begynt den diskusjonen, sa Stoltenberg.
Behovet for å beskytte partnerland som Georgia og Bosnia-Hercegovina var også tema på hastemøtet fredag.
– Det vi har sett etter Ukraina, er at de er utsatt for risiko, for intervensjoner og potensielt også for angrep fra Russland.
