– Stolpejegere, hold igjen tømmene!

SNART SLIPPER DE DEG LØS: Arnfinn Pedersen (t.v.) og Per Steinsholt og andre ildsjeler sørger for at folket komme seg ut på stolpejakt. Lørdag er det bare å knyte på seg rusleskoa og tråle gater og stier for å finne stolper.

SNART SLIPPER DE DEG LØS: Arnfinn Pedersen (t.v.) og Per Steinsholt og andre ildsjeler sørger for at folket komme seg ut på stolpejakt. Lørdag er det bare å knyte på seg rusleskoa og tråle gater og stier for å finne stolper. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I dag får du kartene i postkassa, men først på lørdag starter stolpejakta.

DEL

Tusenvis av ivrige stolpejegere verker etter å legge ut på nye turer i vårt distrikt. I disse dager settes stolpene ut. Men det offisielle startskuddet går først lørdag klokka 06.00. Gjøvik, Østre og Vestre Toten og Søndre Land starter årets stolpejakt på samme tidspunkt.

Kartene blir imidlertid sendt ut tre dager i forveien.

– Dette skyldes Kristi himmelfartsdag og at det ikke var mulig med distribusjon på fredag. Kartene får du derfor i posten allerede i dag, forteller Arnfinn Pedersen og Per Steinsholt, ildsjeler i orienteringslagene GjøVard og Toten-Troll.

Klart fra klokka 06

Med andre ord, du kan studere kartet og planlegge turene, men vent til lørdag med selve stolpejakten. I alle fall hvis du vil registrere dine «funn».

– Først fra lørdag klokka 06 vil QR-koden på stolpene være aktivisert, sier Pedersen.

OA vil for øvrig markere stolpejakt-starten med en egen tv-sending fra Gågata i Gjøvik lørdag formiddag.

– Hva er ellers nytt i år?

– På Østre Toten utvider vi med ett nytt område hvert år. I år har vi satt ut stolper i Lensbygda for første gang, sier Per Steinsholt i Toten Troll.

Lena, Skreia, Kolbu, Kapp og Nordlia har også sine kart, med til sammen 110 stolper.

Østre Toten var for øvrig tidlig ute med å skape kulturell merverdi rundt stolpejakten.

– Det finnes mye god lokalhistorie som får fram på din telefon når du registrerer enkelte stolper. Vi kaller dem kulturstolper, sier Steinsholt.

SAMMEN PÅ TUR: Stolpejakten har vist seg å motivere både store og små til å komme seg ut på vandring

SAMMEN PÅ TUR: Stolpejakten har vist seg å motivere både store og små til å komme seg ut på vandring

Sprer seg videre

– Kulturstolper har vi også på Gjøvik i år. Lissi Nordland ved Mjøsmuseet har hjulpet oss med tekstene, forteller stolpegeneral Arnfinn Pedersen.

93 stolper settes ut rundt og i Gjøvik by. Etter sommerferien blir dette utvidet med områder på Biri og Snertingdal.

I Søndre Land er det Odnes og Fall som er jaktmarkene. I Vestre Toten kan du velge mellom Raufoss, Eina og Skumsjøtraktene.

Det var på Gjøvik det hele startet i 2013. Ideen om et lavterskel orienteringstilbud for folk flest har virkelig slått an. Konseptet er nå spredd ut over store deler av landet.

– I år har vi 75 arrangører og flere hundre kartområder hvor stolper er plassert. I fjor førte dette til 2,1 millioner stolpebesøk. 50.000 stolpejegere registrerte seg, sier Pedersen. Han forteller at flere jegere faktisk var så ivrige at de oppsøkte alle 3327 stolper, fra nord til sør i kongeriket.

Artikkeltags