Still krav om lærlinger i kommunale innkjøp

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL
MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.iv>

Kampen mot arbeidslivskriminaliteten i byggenæringen fortsetter, og 5. februar kom regjeringen med sine nye tiltak mot de kriminelle. De siste årenes innsats har hatt effekt på markedet, men dessverre ikke i så stor grad som man skulle ønske.

I 2017 kom krav om bruk av lærlinger i offentlige kontrakter. Nelfo, som organiserer elektro-, automatiserings- og digitaliseringsbedriftene i NHO, er glad for at seriøse bedrifter som satser på lærlinger får en forrang i anbudskonkurransene. Byggenæringen er landets største og viktigste distriktsnæring, og bare i våre medlemsbedrifter er nå over 4.000 unge voksne i læretid for å ta fagbrev.

Etter noe tids praktisering erfarer vi at kravet om lærlinger har for mange muligheter til å slippe unna. For eksempel kan en hovedentreprenører for et byggeprosjekt komme seg unna kravet ved å dytte oppgaven med å ta slikt samfunnsansvar ned til underentreprenørene.

I tillegg har Kunnskapsdepartementet nå nylig signalisert at de vil vanne ut kravet om lærlinger. Nå skal bedrifter som tilbyr plass til lærekandidater og praksisbrevkandidater (som er opplæring som ikke fører frem til fagbrev) også bli kvalifisert for offentlige kontrakter. Nelfo mener det er svært uheldig og en slik praksis må ikke få sette seg i kommunene.

Mange kommuner og fylkeskommuner går heldigvis lenger enn minimumskravene. Nelfo vil oppfordre alle norske kommuner om å stille krav om lærlinger i alle relevante fag på byggeprosjekter. I tillegg må det stilles krav om at en minsteandel av produksjonen skal utføres av lærlinger, for eksempel 10 eller 20 prosent. Slike krav vil gi motivasjon for bedriftene i regionen til å satse på lærlinger, og bidra til å styrke og utvikle det seriøse arbeidslivet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken