Statsministerens visitt i det rødgrønne Innlandet kommer dagen etter TV2s septembermåling, der regjeringspartner Senterpartiet er helt nede og snuser på sperregrensa, mens Arbeiderpartiet øker bitte litt, til 20,8 prosentpoeng. Og neste høst er det lokalvalg.

Om Støres besøk er en føler på stemningen her i det som vel nesten er å regne som regjeringens grunnfjell, vil han kunne oppfatte signaler om at det ikke bare er å spasere inn til gamle høyder i oppslutningen denne gang. Stemningen er heller ikke tipp topp i Innlandets roseleir.

Nylig meldte Gjøvik Ap tilbake til nominasjonskomiteen i fylkespartiet at de ikke støtter listeforslaget som det foreligger. Gjøvik Aps første navn på lista er som kjent foreslått helt nede på 17. plass. Mens Hamar Ap i forslaget har fylkesordførerkandidaten og ytterligere en kandidat blant de åtte første navnene. Det store kommunelaget fra vestsida frykter tilsynelatende at det kan slå ut på oppslutningen, særlig blant de som har registrert at Hamar Ap ikke stiller seg bak Mjøssykehuset på Moelv.

Nå er det definitivt å håpe at strukturvalget i sykehussaken er avgjort lenge før stemmesedlene skal i bruk. Argumentasjonen fra Gjøvik Ap er kanskje mest av alt et uttrykk for usikkerhet om hvor fylkespartiet står etter det siste turbulente året. For det har skapt mye frustrasjon at det var Ap som ble sittende igjen med «skylda» for avgjørelsen i fylkesoppløsningssaken, etter en situasjon generert av deres egentlig nærmeste allierte i fylkespolitikken. Det er forståelig frykt for at mange vil gjøre alvor av trusler som smalt veggimellom i den opphetede diskusjonen, om å vende Ap ryggen.

Derfor er beskjeden til regjeringen og statsministeren at de må vise seg her og gi innlendingene konkrete, gode grunner til fornyet tillit, både lokalt, regionalt og nasjonalt. Hvis ikke viser meningsmålingene at veldig, veldig mange tidligere sikre stemmer begynner å vurdere alternativene nøye.