Gå til sidens hovedinnhold

Statusen på yrkesfag må heves ytterligere

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I fremtiden vil Norge trenge flere varme hender å holde i, flere hender til å bygge morgendagens boliger og flere dyktige fagarbeidere som kan betjene det moderne samfunnet.

2018 var yrkesfagenes år, og regjeringen gjorde en satsing for å løfte statusen på yrkesfag. Å sette av en god sum penger ett år for å løfte yrkesfag er vel og bra, men Arbeiderpartiet og AUF ønsker at oppgaven med å heve statusen på yrkesfag også skal gjennomføres på sikt. Ikke bare for ett år av gangen.

De ungdommene som i dag velger å gå en yrkesfaglig utdanning på videregående vet ofte ikke hvor verdifulle de egentlig er. Enten du går bygg og anlegg, helse og omsorg, elektro, barn- og ungdom eller en annen yrkesfaglig retning så kommer du til å bli en vanvittig viktig fagarbeider for fremtiden.

AUF og Arbeiderpartiet ønsker at det skal være gode lønns- og pensjonsvilkår for fagarbeidere, og AUF og Arbeiderpartiet vil sørge for et tett og godt samarbeid med fagbevegelsen for å sørge for at de som er fagarbeidere i dag får den statusen og de lønns- og pensjonsvilkårene de har krav på, og som de fortjener.

Vi må sørge for at alle delene av utdanningen føles relevant, og vi skal bevise at det er minst like bra å ha et mesterbrev som å ha en mastergrad.

Opplæringen skal føles relevant, og for dem som har valgt en praktisk yrkesretning så skal det også følge en praktisk opplæring.

Er det virkelig «et godt pedagogisk opplegg» innenfor opplæringen i skolen når de som velger bygg og anlegg skal læres opp i diktanalyse på nynorsk?

Det er på tide å sette en gjeldende standard for hvordan yrkesfag skal bli sett på i norsk skole og yrkesliv. Og det er på tide å gjøre utdanningen relevant fra dag én.

Arbeiderpartiet og AUF vil heve statusen på yrkesfag, og gi gode lønns- og pensjonsvilkår for fagarbeidere. 

Pensjonsopptjening fra første krone!

Kommentarer til denne saken