Statsforvalteren har siden hendelsen der to seksten år gamle jenter ble funnet døde i Spydeberg, skaffet seg oversikt over saken og gjort undersøkelser, melder Statsforvalteren i Oslo og Viken.
De har nå besluttet videre tilsynsmessig oppfølging.
– De aktuelle instansene vil motta informasjon om innretningen for videre tilsynsmessig oppfølging. Tilsynet gjennomføres overfor flere instanser som var involvert i tjenestetilbudet rundt jentene. I første omgang vil vi undersøke om jentene har fått forsvarlig hjelp og oppfølging fra barneverntjenesten i Indre Østfold kommune, Fossumkollektivet og Bufetat, opplyser Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Mina og Mille (16) bodde i Vestoppland: Institusjonen kan bli gransket
Samarbeid med Innlandet
Deler av tilsynet med Bufetat vil gjennomføres i et samarbeid mellom Statsforvalteren i Oslo og Viken og Statsforvalteren i Innlandet.
– Som del av tilsynet vil vi blant annet undersøke hvordan de ulike tjenestene har samarbeidet for å sikre helhetlig hjelp til jentene, sier Mari Hagve, direktør for sosial- og barnevernavdelingen.
Ida Kjerschow Harstad, avdelingsdirektør for barnevern og familie ved Statsforvalteren i Innlandet, gir følgende korte kommentar til OA fredag:
– Alle statsforvalterne er gitt i oppdrag av Statens helsetilsyn å samarbeide regionvis om tilsyn med Bufetat, sier hun, og utdyper hvordan samarbeidet er innrettet:
– Derfor har vi et etablert og systematisk samarbeid med Statsforvalteren i Oslo og Viken om alle tilsyn med Bufetat region øst, som gir bistand til kommuner både i Innlandet og Viken. Det gjelder også tilsynet med Bufetats bistandsplikt i denne saken.
Bodde i Vestoppland
På spørsmål om tiden tvillingene tilbrakte på institusjon i Innlandet, som OA tidligere har omtalt, vil være gjenstand for videre undersøkelser, svarer Harstad at Statsforvalteren i Innlandet foreløpig ikke har flere kommentarer.
– Helsetilsynet har oversendt varsler til Statsforvalteren i Oslo og Viken. Når vi mottar varslene, vil vi gjennomgå opplysningene og vurdere om de også gir grunnlag for videre tilsynsmessig oppfølging.
De vil ikke uttale seg ytterligere om saken mens tilsynet pågår.
OA har tidligere fortalt at de to jentene hadde opphold ved Olivia Solhaugen i Vestoppland. Tidligere var de en stor aktør i regionen. Institusjonen er en av flere som tidligere har blitt kraftig kritisert av Bufetat og Statsforvalteren etter tilsyn. Statsforvalteren slo fast i et tilsyn i 2021 at unge ved flere av boenhetene hadde en negativ rusutvikling og negativ påvirkning på hverandre – og ikke kunne være sammen uten tilsyn.
Krever gjennomgang
Barneombud Inga Bejer Engh venter en grundig gjennomgang av hva som skjedde da tvillingjentene døde i Spydeberg.
– Dette er en svært tragisk hendelse. At barn dør under barnevernets omsorg er alvorlig, og det skal ikke skje, uttalte barneombud Engh til TV 2 dagen etter jentenes tragiske dødsfall ble kjent, før hun viste til en gjennomgang Aftenposten har gjort av at ti barn har dødd under barnevernets omsorg de siste årene.
– Det bør nå lyse noen kraftige varsellamper hos barnevernsmyndighetene. At Statsforvalter åpner tilsynssak etter hendelsen i Spydeberg er bra, men ikke tilstrekkelig. Jeg venter at myndighetene går grundig gjennom hva som har skjedd i alle saker hvor barn har mistet livet, sa Engh.
Aftenposten har siden i fjor sommer jobbet for å få innsyn i de 200 mest alvorlige hendelsene de siste to og et halvt årene i norsk barnevern. Etter at tragedien i Spydeberg ble kjent, har avisen avdekket følgende:
Fra mars 2020 til august 2022 har 102 barn forsøkt å ta sitt eget liv til sammen 190 ganger.Ti barn døde under barnevernets omsorg i denne perioden, flere av dem i selvmord.Det er registrert over 1650 alvorlige hendelser ved norske barnevernsinstitusjoner.Det vil si at det i snitt skjer to alvorlige hendelser hver dag.
Forskjellen mellom det kommunale barnevernet og det statlige barnevernet
Barnevernets ansvar og organisering
Barnevernets ansvar og oppgaver følger av barnevernloven med tilhørende forskrifter. Barnevernets oppgave er å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid. Hjelpen skal bidra til at barn og unge får trygge oppvekstsvilkår.
Barnevernet er delt mellom statlig og kommunalt nivå. For å sikre at utsatte barn og unge får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid, kreves et systematisk og forpliktende samarbeid mellom kommunalt og statlig barnevern.
Det kommunale barnevernet
Det kommunale barnevernet, barnevernstjenesten, har ansvaret for å utføre alle oppgavene som ikke er lagt til et statlig organ. Barnevernstjenesten har ansvar for at barn som oppholder seg i kommunen og som har behov for hjelp fra barnevernet, får den hjelpen de trenger. Det omfatter blant annet:
- Gjennomgå bekymringsmeldinger
- Gjennomføre undersøkelser, utredninger og kartlegging av barnet og barnets situasjon
- Gi råd og veiledning
- Treffe vedtak om frivillige hjelpetiltak
- Treffe midlertidige vedtak i akuttsituasjoner
- Forberede tvangssaker for behandling i fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker (fylkesnemnda). Det kan for eksempel være behandling av saker om pålegg om hjelpetiltak, saker om omsorgsovertakelse og fratakelse av foreldreansvar.
- Godkjenne og føre tilsyn med fosterhjem i kommunen
- Iverksette tiltak og følge opp barn som mottar hjelp fra barnevernet. Det gjelder også når barnet er plassert utenfor hjemmet.
Det statlige barnevernet
Statens ansvar for barnevernet er delt mellom Barne- og likestillingsdepartementet (BLD), Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) og fylkesmennene
Bufetat skal etter anmodning bistå barnevernstjenesten med plassering av barn utenfor hjemmet. I tillegg har Bufetat ansvar for etablering og drift av institusjoner og godkjenning av private og kommunale institusjoner som benyttes etter barnevernloven. Bufetat har også ansvar for rekruttering og formidling av fosterhjem og har ansvaret for at fosterhjemmene får opplæring og generell veiledning. Bufetat har også ansvar for å tilby kommunene spesialiserte hjelpetiltak.
Kilder: Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.