Gå til sidens hovedinnhold

Vi forventer stramt budsjett

Artikkelen er over 3 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

I dag legger Regjeringen fram deres forslag til statsbudsjett for 2019. Eller rettere sagt, de legger fram deres komplette forslag. For allerede er det lekket en rekke «godbiter». Forslag Regjeringen tror vil falle i smak hos de fleste. I motsetning til for noen år tilbake hvor det knapt fantes en lekkasje før finansministeren gikk på talerstolen og medier møtte hos Fylkesmannen og mottok esken med dokumenter.

De seinere åra er ulike statsråder og stortingsrepresentanter dukker opp hos «sine» velgere med en «lekkasje» – med media på slep. Lørdag kunne vår avis fortelle om stortingsrepresentantene Olemic Thommessen (Høyre) og Ketil Kjenseth (Venstre) som kom med 4,4 millioner kroner til opprettelse av et gjenstandsmagasin ved Mjøsmuseet.

Ved noen enkle klikk kan vi registrere i hvert fall 20–25 «lekkasjer» fra årets forlag til statsbudsjett i ulike lokale og sentrale medier. Mange av disse er helt sikkert velkomne, men utfordringen er at de er løsrevet fra sin sammenheng, altså de totale rammene innenfor budsjettets hovedkapitler. For Regjeringen og de like statsrådene må prioritere stramt. «Alle» ønsker mer penger, men faktum er at det aller meste av pengene er bundet opp i forhold til den aktiviteten storsamfunnet allerede har bestemt seg for å bruke de store pengene til.

Det være seg folketrygden (Nav) som tar om lag en tredel av statsbudsjettet, helse og omsorg (sykehusene), Nasjonal transportplan, langtidsplanen for Forsvaret, høyere utdanning og penger til vedtatt ny lærernorm, u-hjelp (1 prosent av brutto nasjonalinntekt), politi, barnetrygd og kontantstøtte. Derfor tror vi ikke, og håper ikke, budsjettforslaget har tatt opp i seg forslaget fra Fremskrittspartiets Ungdom om betydelige skattekutt. Ikke ved hjelp av ostehøvel, men ved hjelp av øks denne gangen. Det er det ikke rom for etter vår mening.

For Vestoppland er det få andre lekkasjer som vil ha vesentlig betydning, selv om enkelte kan ha en viss betydning. Vi tviler på at det vil komme noen godbiter innen transportsektoren – dessverre. Men våre kommuner som alle andre er spent på hva et statsbudsjett betyr for offentlig økonomi som jo er avgjørende for hvilket velferdsnivå de kan legge opp til.

Kommentarer til denne saken