Gå til sidens hovedinnhold

Spennende selvransakelse

Artikkelen er over 3 år gammel

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Så er forslaget til statsbudsjett lagt fram. Det sprang ingen store overraskelser ut av finansminister Siv Jensens koffert. Det var heller ikke forventet. De store positive nyhetene lekkes som hovedregel i forkant. Skjønt, litt overraskende er det kanskje at regjeringen i statsbudsjettet foreslår gang- og sykkelvei på strekningen Hans Mustads gate – Wergelands gate i Gjøvik. Dette arbeidet har da vitterlig pågått både vinter og vår allerede. Rent geografisk var 4,4 millioner kroner til Mjøsmuseets gjenstandssamling på Øverby den positive nyheten for Vestopplands del denne gang. Dette ble bekjentgjort allerede siste uke av Venstres Ketil Kjenseth og Høyres Olemic Thommessen.

I år blir det uansett ekstra spennende å følge budsjettforslagets videre vei fram mot avstemningen i Stortinget. Det handler først og fremst om den dramatiske situasjonen i KrF. Partiet står ved et veikryss etter Knut Arild Hareides «Jeg velger å se til venstre»-tale. Det store spørsmålet i høst er om KrF gjennom den selvransakende prosessen faller ned på venstresiden framfor dagens borgerlige plattform. Det er ikke umulig. Et firesifret antall nye medlemmer siden Hareides tale, tyder på at han slett ikke står alene.

Finansministeren strakte hendene ut mot KrF i sin finanstale, med blant annet å varsle at budsjettforslaget inneholder økt bostøtte, penger til ferietiltak for de med lavest inntekt og en utvidelse av ordningen med gratis kjernetid i barnehage til å gjelde toåringer. Men også Ap og Sp er på frierferd og vil ventelig ta ekstra hensyn til KrFs kjernesaker i sine budsjettforslag. Derfor lyttes det ekstra godt til hva KrF sier om budsjettet nå. Partiets nestleder Kjell Ingolf Ropstad, for øvrig er av dem som vil forbli på borgerlig side, uttrykker helt tydelig at han mener kommunene trenger en større ramme enn regjeringens forslag. På det området vil KrF finne meningsfeller i Ap, der Jonas Gahr Støre har beskrevet dette temaet som et hovedskille i politikken.

Men nå starter forhandlingene om budsjettet bak lukkede dører. Først rundt KrFs landsmøte 2. november ser vi hvor pendelen stanser opp. Blir det Knut Arild Hareide eller Erna Solberg som må kaste kortene?


Kommentarer til denne saken