Slik lastet han steinen kjøpt på byggevarehus i Gjøvik – rundt hjørnet sto vegvesenet og ventet

IKKE SLIK: Dette er et ekesempel på hvordan last IKKE skal sikres, mener Statens vegesen, som nå foretar kontroller ved byggevarehus i distriktet

IKKE SLIK: Dette er et ekesempel på hvordan last IKKE skal sikres, mener Statens vegesen, som nå foretar kontroller ved byggevarehus i distriktet

Artikkelen er over 3 år gammel

– Vi har oppdaget at fryktelig mye farlig last i det siste. Særlig gjelder det frakt fra byggevarehus.

DEL

Det sier inspektør Johnny Kingswick i Statens vegvesen region Innlandet.

Nå retter derfor vegvesenet fokuset mot byggevarehus i distriktet og forrige uke gjennomførte de kontroll flere steder.

Kunne gått ille

– Vi står ikke inne på selve butikkområdet, men plasserer oss der bilene kjøre forbi etter å ha lastet opp varene. Det syndes veldig mye med sikring av diverse byggematerialer – det virker som om folk tenker at «vi skal bare», sier Kingswick.

Kontrollen som bildet er hentet fra fant sted i Gjøvik. Bilisten hadde nøyd seg med én lastestropp til hele lasset med stein.

– Det kunne gått skikkelig ille ved kraftig oppbremsing eller kollisjon. Vedkommende fikk samtidig kjøretøyet begjært avskiltet, men det var på grunn av manglende EU-kontroll, sier inspektøren.

Det var om lag 10 kjøretøy som ble kontrollert under aksjonen i Gjøvik forrige uke. De fleste fikk anmerkninger og kjøreforbud før de enten lastet av eller om, eller sikret lasten bedre.

Kan anmeldes

– Grove tilfeller anmeldes til politiet. Her var det ingen som ble anmeldt, sier Kingswick, som minner om at for å kjøre tyngre henger, der totalvekten på bil og henger er over 3,5 tonn, må man ha førerkort klasse BE.

– På det kurset er sikring av last en del av opplæringen. Det finnes så mange typer gods at det er vanskelig å være konkret på hvordan man laster riktig. Det handler om sunn fornuft – lasten skal sikres på en slik måte at det ikke beveger seg eller faller av under frakten, sier Johnny Kingswick.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken