Gå til sidens hovedinnhold

Sps Kjersti Bjørnstad starter valgkampinnspurten - Gjøvik skal bruke to mill i året på å bedre folks bredbånd-tilgang

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norge er et av verdens mest digitaliserte land. Internett er en viktig grunnmur i samfunnet vårt, både for privatpersoner, bedrifter og det offentlige. Altfor mange som bor i Gjøvik kommune mangler fortsatt tilgang til høghastighetsbredbånd. Med andre ord har de ikke tilgang til raskt og stabilt internett.

Den gangen strømnettet og telefon ble bygd ut ble det sett på som en investering i vårt eget land. Det å sørge for at alle husstander i hele kommunen har tilgang til raskt og stabilt internett handler om det samme. Det gir mulighet for å bo, leve og drive en bedrift i Gjøvik- ikke bare i sentrumsnære strøk.

Fullt utbygd bredbånd vil skape likere konkurransevilkår innad i kommunen, men også på tvers av regioner. Det vil være en viktig forutsetning for etablering av arbeidsplasser også i våre mindre nærmiljø, og det vil gjøre det lettere for folk som ønsker å flytte til Vardal eller Biristrand og ta med seg arbeidsplassen dit. Bruk av videokonferanse vil kunne bidra til at man kan sitte desentralisert og arbeide tett med kolleger andre steder. Dette kan medfører også en miljø- og kostnadsgevinst i form av mindre bruk at transport – viktige, positive tilleggsgevinster.

For barn og unge er tilgang til internett helt sentralt for daglig skolearbeid og er dessuten en stadig viktigere kilde til kultur- og fritidsopplevelser, samt for tilgang til informasjon og lokalt engasjement. I disse dager er det et stort fokus på velferdsteknologi og hvordan denne kan benyttes slik at flere eldre kan bo trygt hjemme lenger og få bedre tjenester. For å kunne dra fullt nytte av denne, samt gi alle brukerne tilgang til de samme tjenestene, er det viktig at vi har høghastighets bredbånd tilgjengelig for alle.

Utbygging av bredbånd må skje ved at vi tar i bruk både offentlige og private krefter. Gjøvik har i overkant av 30 000 innbyggere, mange i spredtbebygde strøk. Flere av disse områdene vil ikke bli bygget ut av de kommersielle leverandørene alene. Det er imidlertid et offentlig ansvar å sikre helheten i tilbudet. Vi behøver fortsatt et spleiselag mellom folk som bor i Gjøvik, utbyggere og det offentlige.

Gjøvik Senterparti vil at Gjøvik kommune skal bruke 2 millioner kroner i året på å bedre mobil- og bredbåndsdekning i distriktet og benytte midlene der behovet er størst.

Kjersti Bjørnstad,

2.-kandidat Gjøvik Senterparti

Kommentarer til denne saken