Gå til sidens hovedinnhold

Sprit-byen Gjøvik

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lillehammer har «Norsk Litteraturfestival». Hamar har Kirsten Flagstad-festival. Gjøvik har spritfestival. Ofte ser man Gjøviks politikere beklage seg over at statlige myndigheter er alt for lite villige til å satse på Gjøvik sammenlignet med Lillehammer og Hamar. Kanskje kan byenes presentasjon av seg selv spille litt inn her?

Da jeg for en god del år siden arbeidet i sosialsektoren i Gjøvik kommune, ble det årlig gitt ut sosialstatistikk for Oppland, med sammenlignbare tall for kommunene. Her lå Gjøvik hvert år dårlig an i forhold til rusproblemer og alkoholmisbruk sammenlignet med Hamar og Lillehammer. (Jeg har ikke funnet slik statistikk for de siste 12-15 årene, og kan derfor ikke si noe om hvordan situasjonen er i dag.)

Jeg ledet i sin tid et 4-årig rusforebyggende prosjekt i Oppland fylkeskommune, hvor vi drev med bevisstgjøring av foreldre og andre voksne om deres ansvar som rollemodeller. Ny forskning den gangen viste at foreldre og andre voksne er rollemodeller for barn og unge når det gjelder holdninger til alkohol og andre rusmidler. Voksnes holdninger og handlinger gjenspeilet seg i barnas handlinger når de som ungdommer begynte å stifte bekjentskap med alkohol. Voksne som rollemodeller for barn og unge er i dag kjent og anerkjent i de fleste miljøer.

«Byen vår Gjøvik» mottar årlig støtte fra Gjøvik kommune på over 1 million kroner. Spørsmålet til Gjøviks nye kommunestyre er: ønsker dere å bidra til en ytterligere profilering av Gjøvik som Mjøsas sprit-by?

Bjørn Sivesind

Kommentarer til denne saken