Sigrid Ekran gikk av med seieren i Finnmarksløpet. Foran siste etappe hadde hun en times forsprang på Birgitte Næss Wærner fra Torpa.

- Det føles godt, men nå er jeg trøtt. Det var en lettelse å få det til, sier Sigrid Ekran til NRK ved målgang.

Hun sier etappen gikk bedre enn hun hadde trodd.

- Det var mye snø og vind, men det gikk jevnt og greit. Det var ikke noe problem egentlig, sier Ekran - som under intervjuet likevel virket forholdsvis preget av den fysiske kraftanstrengelsen. Siste etappe er hele 13 mil lang.

Taktisk manøver

Sigrid Ekran har kjørt fort helt fra start i Alta 8. mars. Men hun overtok ikke ledelsen i løpet før ut fra sjekkpunktet Sirbma i Tana onsdag kveld. Det var da hun foretok det avgjørende trekket, og kjørte ut før alle konkurrentene var i stand til å følge etter, skriver Finnmarksløpet på sine hjemmesider.

Dermed sikret hun seg et forsprang i løpet. Et forsprang hun økte jevnt og trutt de mange lange milene opp til Karasjok.

Ekran er andre kvinne i historien som vinner Finnmarksløpet. Inger-Marie Haaland har tidligere gått av med seieren.

Birgitte Wærner Næss ventes i mål litt senere i formiddag - trolig ca 10.30.

Norgesmester

Ekran kan nå smykke seg med tittelen norgesmester i langdistanse hundekjøring åpen klasse.

Hun har deltatt på Finmarksløpet en rekke ganger tidligere, og har vært veldig nærme en tittel tdligere. I 2011 ble hun nummer to, og har ellers hatt topp-ti-plasseringer de gangene hun har kjørt løpet. I 2009 ble hun nummer åtte i sitt første Finnmarksløp, og i 2010 le hun nummer seks. Så kom hennes nå nest beste prestasjon med en andreplass i 2011. Forrige sesong ble hun nummer fem på Finnmarksløpet, bak blant annet Ronny Frydenlund, som nå kjemper om en 3. plass mot Harald Tunheim fra Alta.

Premiepott

Det ligger 311.500 kr i premiepotten til de 20 første kjørerne i Finnmarksløpets tusenkilometer.

Vinneren får i tillegg til en pengepremie på 68.000 kr en Polaris Sportsman XPS 550 Forest EU-traktor til en verdi av 115.000 kr og overnatting i suite på Rica Hotel Alta samt tre retters middag sammen med direktøren for Rica og øvrige inviterte gjester.

Alle som kjørere inn blant de topp ti er gode kandidater til å vinne ei hytte fra Saltdalshytta på sammenlagt tid i 2015 dersom de igjen kjører inn til topp ti plassering. Høyest opp på listen vil Sigrid Ekran, Birgitte Næss Wærner, Ronny Frydenlund og Harald Tunheim være. Men det forutsetter at de allerede nå planlegger å starte igjen til neste år.

13 mil

Torsdag kveld tok deltakerne fatt på den 13 mil lange sisteetappen til Alta. Før den tid hadde deltakerne hatt 10 timer med obligatorisk hvile. Ekran tok fatt på sisteetappen klokken 18.34, før Wærner fulgte etter klokken 19.43.

Birgitte Næss Wærner hadde et spann på ni hunder inn til Karasjok, men på den siste etappen måtte hun klare seg med sju hunder. Det samme gjorde Sigrid Ekran.

Fortsatt på andreplass

Sigrid Ekran økte distansen til Birgitte Næss Wærner i løpet av natten. Birgitte Næss Wærner passerte Jotka Fjellstue kl. 05.47, skriver finnmarkslopet.no. Birgitte har dermed tapt ytterligere 50 minutter til Sigrid som passerte Jotka kl. 03.46.

Bak damene i tet ligger Ronny Frydenlund og Harald Tunheim, men det ser ikke ut til at de har klart å ta inn på damene i løpet av natten.

Siste etappe har vært tung, og løperne har møtt snøstorm overvidda. Føret har vært trått og humpete med mye fokkskavler, melder finnmarkslopet.no.

Ved siste sjekkpunkt holdt Sigrid Ekran ei nokså lav snitthastighet på ni kilometer i timen. Hun har likevel økt ledelsen.

Mannen tror på Birgitte

Thomas Wærner vant Finnmarksløpet i fjor. Han er for tiden i Alaska der han har vært handler for Robert Sørlie som i går kjørte inn til 21. plass i legendariske Iditarod. Han hadde i går kveld troen på at kona Birgitte kunne snyte Sigrid Ekran for seieren.

– Hun har gode sjanser hvis hun klarer å holde litt høyere fart. Hun er 100 prosent på kjøreplanen, sa Thomas Wærner til Finnmarkslopet.no.fredag kveld.

Slik gikk det altså ikke.

Følg Finnmarksløpet på deres hjemmesider her.