Skipresident Erik Røste vil ikke kommentere saken spesifikt, men sier følgende om de mange konfliktene som har vært de siste årene der flere utøvere har kranglet åpenlyst med Norges Skiforbund:

– Landslagsmodellen har gitt imponerende resultater over lang tid. Den bygger på at de beste trener sammen. Ved å trene sammen utvikler de hverandre. For å finansiere denne modellen så selger skiforbundet blant annet sponsormerkene på utøvernes drakter. Det er til enhver tid de beste som er med og finansierer både junior-, rekrutt- og europacuplandslag.

– Men alle våre utøvere har mulighet til å ha private sponsorer. Vi er opptatt av å legge til rette for og bidra til at utøverne kan inngå private avtaler. Det er viktig oss, bemerker Røste.

Pene ligningstall

For å illustrere sitt poeng, drar skipresidenten fram følgende bilde:

– Når du ser ligningstallene som nylig ble lagt fram, viser det at mange av våre beste har nettopp den muligheten. Vi ser at vi vil bli utfordret innimellom, i saker hvor det kan være uklart hvor grensen går mellom hvilke avtaler en utøver kan inngå og hva som tilhører fellesskapet. Slik det ser ut nå, ser jeg ikke noe alternativ til landslagsmodellen, sier 57-åringen til NTB.

Petter Northug og Henrik Kristoffersen er to av utøverne som har kranglet offentlig med Norges Skiforbund.

Hyller dugnadsånden

Røste tror ikke det er et tegn i tiden at den såkalte dugnadsånden kan være under press.

– Jeg føler absolutt ikke det. På mine reiser rundt omkring i Ski-Norge slutter jeg aldri å bli imponert over det fantastiske frivillige engasjementet. Det er alle de som bruker det meste av sin fritid til å legge til rette for aktivitet, som er hovedgrunnen til at vi er verdens beste skinasjon og at det til stadighet dukker opp nye talenter som slår seg inn i verdenstoppen.

– Frivilligheten bare i norsk skisport tilsvarer sju heltidsansatte i hver eneste av Norges kommuner. Jeg opplever at dugnadsånden står sterkt, sier Røste. (NTB)