Ingvild i sorg: – Ida var en god venn siden vi var små

PREGET AV SORGEN: Ingvild Flugstad Østberg var lei seg da de kommenterte dødsfallet til Ida Eide under en kort pressekonferanse i Livigno mandag. Her sammen med Ragnhild Haga og Heidi Weng.

PREGET AV SORGEN: Ingvild Flugstad Østberg var lei seg da de kommenterte dødsfallet til Ida Eide under en kort pressekonferanse i Livigno mandag. Her sammen med Ragnhild Haga og Heidi Weng. Foto:

– Det er helt uvirkelig, helt ufattelig, sier Ingvild Flugstad Østberg.

DEL

Det var en sterkt preget landslagsløper som møtte pressen under samlingen i Livigno mandag.

– Ida var en god venn siden vi var små. Ei fantastisk jente, sa Ingvild ifølge Expressen.

Før på dagen ble det kjent at Ida Eide (30) fra Beitostølen i Øystre Slidre døde etter å ha falt om under et mosjonsløp på Romerike lørdag. Dødsfallet er det siste i rekken av flere tragedier som har rammet skimiljøet de siste årene.

22. juli i 2011 ble Even Flugstad Malmedal drept under terrorangrepet mot AUFs sommerleir på Utøya. Even var søskenbarn til Ingvild Flugstad Østberg, og tragedien på var noe som berørte hele det norske folk – ikke minst de som mistet noen av sine kjære.

Tre på kort tid

Under OL i Sotsji i 2014 rammet en ny tragedie da det ble kjent at broren til Astrid Uhrenholdt Jacobsen hadde tatt sitt eget liv. Høsten 2016 sprang nyheten om Therese Johaugs positive dopingtest som endte med 18 måneders utestengelse for brudd på dopingreglementet.

I sommer døde Ronny Fredrik Andsnes i en drukningsulykke i Trøndelag, bare to uker seinere Vibeke Skofterud i en vannscooterulykke utenfor Arendal.

Ida Eides dødsfall er det tredje som berører langrennsmiljøet på halvannen måned denne sommeren.

I hele denne perioden har Ida Eide vært en del av miljøet, ikke minst gjennom vennskapet med Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg.

Uvirkelig

Øystre Slidre-løperen var også en svært nær venninne av Therese Johaug og en viktig støttespiller for skistjernen under dopingsaken mot henne. Johaug møtte ikke til det planlagte pressetreffet i Livigno mandag ettermiddag.

I stedet uttalte lagvenninnene seg kortfattet om det tragiske dødsfallet.

– Helt uvirkelig og ufattelig. Vi tenker mye på familien og samboeren. Vi får støtte hverandre så godt vi kan i denne situasjonen, sa Ingvild Flugstad Østberg, som la til at Johaug er i sorg.

– Therese har hatt det ufattelig tøft, rett og slett. Hun tar det tungt, og jeg har prøvd å være der for henne så godt jeg kan. Det har vært tøft for oss alle, spesielt for Therese, sa Østberg til NTB.

Mange tårer

Overfor NTB bekreftet Johaug-manager Jørn Ernst at det er uklart om skistjernen reiser hjem fra Livigno tidligere enn planlagt.

– Det har vi ikke besluttet ennå. Nå må de få samle seg litt først, sa han.

Ida Eide fotografert i TV-studio under ski-VM i Falun i 2015.

Ida Eide fotografert i TV-studio under ski-VM i Falun i 2015. Foto:

Også landslagstrener Geir Endre Rogn har kommentert tragedien.

– Det har vært tungt for hele laget, det har vært veldig mange tårer. Det her er jo en person som mange kjenner veldig godt. Samtidig er jeg veldig imponert over hvordan jentene har støttet hverandre i denne vanskelige situasjonen, sa landslagstreneren fra Vang i Valdres, ifølge den svenske avisen Expressen.

Meningsløst

Åge Skinstad har tilhørt langrennsmiljøet i mange år og beskriver dødsfallet til Ida Eide som ubeskrivelig og tragisk.

– Det er veldig, veldig vondt. Jeg tenker først og fremst på foreldrene Bjørn og Ellen, samt Mari og Hilde (søstre, red.anm.) og samboer «Nilsi». Jeg kjenner de godt alle sammen – og tør nesten ikke tenke på hvor fælt og meningsløst de må føle dette, sier Åge Skinstad.

– Det er meningsløst, sier Åge Skinstad om dødsfallet til Ida Eide. Arkivbilde Berit Roald, NTB Scanpix

– Det er meningsløst, sier Åge Skinstad om dødsfallet til Ida Eide. Arkivbilde Berit Roald, NTB Scanpix Foto:

Han påpeker at de tre hendelsene i langrennsmiljøet denne sommeren ikke har noen sammenheng, men at det uansett er vondt når slike ting rammer miljøet.

– Tror du dette vil påvirke forberedelsene til neste sesong for dem som sto Ida Eide nær?

– Det er klart at det blir en vanskelig periode for Mari og Hilde framover, sier Åge Skinstad.

Bare tragisk

Hanne Kvåle fra Brandbu var både medlem og leder i langrennskomiteen i Oppland skikrets i mange år og hadde mye med Ida Eide å gjøre i forbindelse med Hovedlandsrenn og junior-NM.

– Jeg har vel kjent Ida siden hun var 15 år, og hun har hele tiden vært en del av skimiljøet sammen med resten av familien. Jeg var i sjokktilstand da jeg fikk beskjed om dødsfallet søndag kveld. Det er bare tragisk – jeg har ikke ord til å beskrive det, sier Hanne Kvåle.

Hun beskriver Ida Eide som ei utrolig treningsglad og positiv jente.

– Jeg har nesten ikke vært borte i maken. Jeg husker blant annet en idrettsskole på Beitostølen for en del år siden der hun bidro på en fenomenal måte, sier den tidligere lederen i langrennskomiteen i skikretsen.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags