Hyllet Gjøvik-Lyns cuphelter

PATRIOT: Sigbjørn Johnsen la aldri skjul på at laget på det store bildet bak ham var hans store idoler tidlig i ungdomsåra.

PATRIOT: Sigbjørn Johnsen la aldri skjul på at laget på det store bildet bak ham var hans store idoler tidlig i ungdomsåra.

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Finansminister Sigbjørn Johnsen var selvskreven gjest og hovedtaler da SK Gjøvik-Lyn feiret 50-årsjubileet for norgesmesterne fra 1962 på Strand Hotell.

DEL

– Det var mange fra Stavsjø og Nes som var Gjøvik-Lyn-patrioter og reiste på fotballkamp til Gjøvik for å se laget spille. Første gang jeg var der var da de spilte den første av i alt tre semifinaler mot Sarpsborg i 1962, som for øvrig endte 1-1. Så vidt jeg husker var det 17.000 tilskuere på tribunen, og jeg sto i søndre sving sammen med blant andre Arnardo, som var ekte Sarpsborg-patriot, sa Johnsen i talen sin.

Så alle kampene

– Jeg så samtlige hjemmekamper det året Gjøvik-Lyn lå i 1. divisjon (den tidas eliteserie). Erik Johansen og Odd Hermansen var mine favorittspillere. Jeg husker spesielt godt en episode fra den første seriekampen mot Brann. Vi var en guttegjeng som samlet på autografer. Etter kampen, som Gjøvik-Lyn vant 2-0, gikk vi bort til «Kniksen» for å få autografen. I skuffelse og frustrasjon over tapet svarte den samme Kniksen «Eg skrivar ikkje autografer te snørrongar», fortalte Johnsen.

Stiftet før NFF

Gjøvik-Lyn ble stiftet i februar i 1902, og er således 110 år gammel. Faktisk ble klubben stiftet noen få måneder før Norges Fotballforbund, og er dermed en av landets eldste fotballklubber.

– Gjøvik-Lyn var i cupfinalen allerede i 1914 for første gang, men det var cupfinaleheltene fra 1962 som satte klubben og Gjøvik by på kartet, sa Gjøvik-Lyns leder Morten Lønstad.

Lønstad fikk oppleve selve cupfinalen og 2-0 seieren over Vard som niåring og snakket om hvor viktig det var å kunne utvikle spillere i eget miljø, der lojalitet, samhold og sterk klubbtilhørighet kunne føre en forholdsvis liten klubb helt til topps i landet.

Idrettens høytidsdag

«28. oktober skal være Idrettens høytidsdag på Gjøvik», sa norgeshistoriens lengstsittende ordfører Niels Ødegaard, da cupheltene hadde vendt hjem til Gjøvik etter triumfen i 1962.

Ordførerens ord ble for øvrig avbrutt av en hærskare av entusiastiske tilhengeres jubelbrøl i Gjøvik sentrum denne søndagen for 50 år siden.

Av de seks gjenlevende spillerne fra 62-laget var fire til stede under 50-årsmarkeringen; Odd Hermansen, Knut Iversen, Øystein Fari og Knut Solbrækken.

De øvrige i jubileumskomiteen har vært Morten Tangen (formann), Arve Hansen, Edith Enger, Kjell Bjørge, Knut Solbrækken og Knut Linnerud.

Les mer i mandagens papirutgave

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags