Birgitte Næss tapte Finnmarksløpet på målstreken

Petter Karlsson og Birgitte Næss rett etter målgang i Alta.

Petter Karlsson og Birgitte Næss rett etter målgang i Alta. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Petter Karlsson var på vei mot en klar triumf i Finnmarksløpet i hundekjøring, men tjuvparing i spannet få mil fra mål holdt på å koste svensken seieren.

DEL

Før den siste etappen hadde Karlsson en time å gå på. Da virket han å ha full kontroll, men innspurten skulle bli betraktelig mer nervepirrende enn ventet. For bak kom Birgitte Næss fra Nord-Torpa og nærmet seg med stormskritt.

– Jeg har en tispe med løpetid. Da jeg kom ned på vannet i medvind, ble alle hannhundene gale. Da måtte jeg flytte om på hundene og plutselig var det en tjuvparing, forklarte Karlsson til NRK.

Episoden skjedde med litt over 40 kilometer igjen til målstreken i Alta. To av hundene hans ble stående fast i hverandre på vannet Joatka som følge av paringen.

– Hannhunden som paret klarer normalt ikke pare seg med tispene, men i dag klarte han det. Dette var hans første gang, forklarte Karlsson.

Den uventende vendingen gjorde at Birgitte Næss meldte seg på i seierskampen. Etter en time kom Næss på vannet der Karlsson og hundene sto fast. De siste milene byttet de på å lede Finnmarksløpet, men til slutt klarte Karlsson å ta seieren likevel.

Næss ble norgesmester med sin andreplass i den lengste utgaven av løpet på hele 1200 kilometer.

Thomas Wærner fra Torpa måtte bryte Finnmarksløpet da flere av hundene hans fikk diare.

I den kortere utgaven på 500 kilometer ble Valdres-jenta Solfrid Håkenstad nummer to, bare slått av Harald Tunheim. Også debutanten Jan Kåre Heiberg fullførte fra Gjøvik fullførte på en fin 30. plass.

– Dette var slitsomt. Jeg tenkte at dette vinner Birgitte Næss. En seier er seier, men når det skjedde på denne måten, så ja …, sa Karlsson til NRK.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags