Birgitte ble historisk

Birgitte Næss får blomster etter å ha blitt nummer to i Femundløpet. Foto: Tore Hilmarsen, Arbeidets Rett

Birgitte Næss får blomster etter å ha blitt nummer to i Femundløpet. Foto: Tore Hilmarsen, Arbeidets Rett Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Birgitte Næss ble norsk mester og Thomas Wærner tok sølvmedaljen under langdistanse-NM i hundekjøring.

DEL

Med NM-gull i Femundløpet ble hundekjører Birgitte Næss fra Torpa historisk. Seier på langdistanse i NM var den eneste tittelen Birgitte manglet for å kalle seg en komplett hundekjører. Fra før er hun norsk mester i både sprint, mellomdistanse og i nordisk kjørestil.

Og nå har hun som første hundekjører i Norge tatt alle fire titlene.

Hun vant ikke Femundløpet. Det gjorde svenske Petter Karlsson. Men med sitt svenske statsborgerskap teller han ikke når NM-medaljene ble delt ut på Røros.

Fulgte Karlsson

Birgitte Næss dro til Femundløpet med flere ulike planer om hvor langt hun skulle kjøre om gangen, og hvor lenge hun skulle hvile på de ulike sjekkpunktene. Planene var lagt etter tidligere erfaringer i Femundløpet.

– Men denne gangen kunne jeg ikke følge noen av planene mine. Petter (Karlsson) kjørte veldig fort hele løpet. Og jeg skjønte raskt at dersom jeg skulle ha noen mulighet i løpet var det bare å henge seg på. Og dermed ble det et helt annet løpsopplegg enn jeg hadde tenkt meg på forhånd, sier Birgitte Næss.

Samme løpstid

Til mål i Røros sentrum tidlig på morgenkvisten i går kom Petter Karlsson 38 minutter før Birgitte Næss – etter å ha vært ute i «ødemarka» i nesten tre døgn.

– Jeg har ikke fått sett så mye på løpstidene ennå, men jeg tror vi har kjørt omtrent like lenge, sa Birgitte Næss etter målgang.

Og det stemte bra. Petter Karlsson kjørte i 43 timer og 41 minutter, Birgitte Næss i 43 timer og 54 minutter.

 Nesten helt identiske tider over en distanse på 600 kilometer.

Roste hundene

Etter målgang var Birgitte Næss både sliten og glad. Etter nærmere tre døgn på sleden. Og med bare fem timer søvn på de samme tre døgnene.

– Det er klart du merker det, men det har egentlig gått greit, sa Birgitte Næss etterpå. Hun roste hundene sine etter et flott løp.

– Bikkjene har fungert helt topp. Jeg tok ut noen av de yngste underveis og kom til mål med sju hunder, sa Birgitte.

Mange av de hundene Birgitte Næss kjørte i Femundløpet skal også gå i Finnmarksløpet.

– Men da er det samboeren min, Kristoffer Halvorsen, som skal kjøre. Han har for øvrig gjort en formidabel treningsjobb med de 17 voksne hundene vi har i øyeblikket, sa Birgitte Næss etter en flott innsats i Femundløpet. Etter andreplass totalt og NM-gull.

Også fornøyd

Thomas Wærner fra Torpa var også fornøyd med årets Femundløp. Tredjeplass totalt og NM-sølv ble det på veteranen.

– Jeg er godt fornøyd med hvordan spannet fungerte. Jeg hadde litt småkrøll i starten og ville ikke kjøre så fort som Petter Karlsson gjorde. Men jeg holdt en jevn fart og kjørte veldig bra mot slutten, sa Thomas Wærner.

– Hovedmålet i år er Finnmarksløpet. Og Femundløpet ble en fin gjennomkjøring. Jeg hadde 32 hunder fra kennelen min med i ulike spann under Femundløpet. En flott gjennomkjøring for alle, sa Thomas Wærner.

Nina Skramstad fra Brandbu fullførte også Femundløpet i fin stil inn til femteplass totalt.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags