Etter sin tredje kneoperasjon begynner Kolbukam-hopperen å bli lei opptrening og comeback.

– Ryker det igjen, kan det jammen meg være. Da har jeg prøvd, sier Gangnes til NTB der han står på sletta i Lysgårdsbakken og må se lagkameratene konkurrere i Raw Air.

I hele ni måneder fikk ikke Gangnes gjøre det han liker aller best, nemlig å hoppe langt på ski. Totningen blir ikke kvitt den fæle følelsen fra da kneet røk under samling i østerrikske Stams.

– Du er livredd den følelsen. Jeg klarer ikke å slippe den følelsen. Jeg har fortsatt den følelsen fra da kneet bare glapp ut av (kne) skåla i Stams. Den følelsen vil jeg ha med meg i lang tid. Det var en ganske stygg følelse. Den henger godt i enda. Du blir ufysen, innrømmer 27-åringen.

Han avviser at han går rundt og frykter at kneet skal klappe sammen igjen. Tre ganger er han blitt operert.

– Jeg fikk ikke de beste knærne utdelt av moderen og faderen, så nå har jeg fått fikset begge. Nå er jeg bedre enn noen gang, sier Gangnes med et lurt smil.

Rakk ikke Raw Air

Operasjonen ble gjort av spesialister innen idrettsmedisin. Gangnes pådro seg også brudd- og bruskskader i det dramatiske fallet i Stams.

– Beinet fikk en solid overhaling, innrømmer Gangnes.

– Det var mye som skjedde med brusk og noen småbrudd. Men det var egentlig ingen store greier utover korsbåndet, som tok mest tid å lege. Jeg kaller det bare bonusskader, som jeg fikk fylt på litt av, sier totningen.

Han har ikke mistet humøret, selv om han er luta lei å måtte trene på egen hånd, mens kameratene på hopplandslaget reiser verden rundt. Ekstra vondt var det å se VM på TV-skjermen. Samtidig gjorde han sine fire første hopp på snø etter skaden.

Raw Air måtte han skrinlegge. Dit kom han bare som tilskuer.

– Jeg har ikke enormt lyst å hoppe hopprenn i dag, men det er fordi jeg vet hvor ståa mi er. Jeg må ha flere hopp i bakken før jeg kommer tilbake i verdenscupen. Men jeg får ikke noe mindre lyst til å være med. Når jeg kommer tilbake, skal jeg prege hoppsporten igjen. Jeg har blod på tann, sier 27-åringen.

Treffer gamle kjente

Han tusler rundt på sletta i Lysgårdsbakken. Den ene lagkameraten etter den andre kommer bort og spør hvordan det går.

– Det beste er å møte folkene igjen. Det er veldig koselig å møte gamle kjente. Dette gamet er fylt av ekstremt bra folk. Det å hilse og prate med dem igjen er veldig morsomt. Alle spør hvordan det går. Det er moro at folk bryr seg, sier Gangnes.

– Og du svarer?

– Kneet kjennes bra ut og har ikke reagert etter at jeg hoppet igjen for første gang. Det føles stabilt og bra ut. Ting er som jeg ønsker, sier fjorårets verdenscuptreer.

– Står du her om ett år med OL-medaljer?

– Jeg håper det. Ellers hadde jeg ikke giddet å prøve å komme tilbake igjen. Jeg håper jeg kan si at jeg sitter igjen med en medalje, i alle fall en, sier en kampklar Gangnes.