Bardal tror på Lundby-effekt

Maren Lundby med gullmedaljen etter premieutdelingen på Medals Plaza i Pyeongchang. Lundby vant gull i hopp normalbakke for damer.

Maren Lundby med gullmedaljen etter premieutdelingen på Medals Plaza i Pyeongchang. Lundby vant gull i hopp normalbakke for damer. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Tidligere storhopper Anders Bardal håper og tror Maren Lundbys OL-gull vil gi et løft til rekrutteringsarbeidet på kvinnesiden i norsk hoppsport.

DEL

Mandag innfridde Bøverbru-jenta sitt kolossale favorittstempel i OL-bakken i Pyeongchang og tok Norges annet gull under vinterlekene i Sør-Korea.

Anders Bardal, som er hoppekspert i Discovery, tror 23-åringens triumf vil bane vei og skape flere ny Lundby'er i framtida. Han applauderer samtidig millionsatsingen skiforbundet har gjort rundt kvinnehopp.

– Den er helt på sin plass, for jeg tenker det er viktig å få opp en profil som Maren nå. Det kommer til å skape flere jentehoppere i Norge, og da blir det flere som Maren etter hvert, sier han til NTB.

Modne for storbakken

Rundt to millioner årlig har skiforbundet investert for at Bøverbru-jenta og hennes kolleger skal lykkes.

– Kvinnehopp er en OL- og VM-gren, og da skal Norge være med på det. Sportssjef Clas Brede Bråthen sier da også at Norge skal være verdens viktigste hoppnasjon, sier Bardal.

Han er klar på at nivået i kvinnehopp internasjonalt er mer enn bra nok til fortsette likestillingen også i OL. i Pyeongchang er normalbakkerennet Maren Lundbys eneste konkurranse. Bardal mener jentene burde fått slippe til i storbakken også.

– Det synes jeg de kunne fått. Vi så et veldig flott storbakkerenn på Lillehammer før jul, der jentene hoppet på et veldig høyt nivå. I tillegg burde vi hatt en mixed-konkurranse. Det er bare snakk om tid før det kommer, men det burde vært på plass allerede, sa han.

Blir jo rørt

Bardal, som er tidligere lagkamerat med gullvinneren fra Toten, var i likhet med veldig mange andre i hoppmiljøet emosjonell etter å ha sett Lundby håndtere presset i olympiabakken.

– Det var stort. Man blir jo rørt. Når en utøver som Maren, som er så gjennomført i alt hun gjør, setter seg som mål i fjor vår at hun skal ta OL-gull i Pyeongchang, og gjennomfører på den måten med de forventningene hun har hatt til seg selv og fra andre, er det sterkt, sa han.

– Hva sier det om jenta?

– Det forteller at hun stoler på at den jobben som er gjort tidligere er mer enn god nok. Hun ledet VM i fjor, men ble nummer fire. Nå kommer hun hit og gjør dette. Det sier alt, sa Bardal.

– Når bet du deg først merke i Lundbys hoppkvaliteter?

– Første gangen jeg la skikkelig merke til henne må ha vært under en mixed-konkurranse i verdenscupen på Lillehammer så seint som i 2011/2012-sesongen. Den vant vi. Da husker jeg hun hoppet veldig godt på ski. Det var ingen tvil om at det var mye potensial der, sa trønderen.

Selv ble han aldri olympisk mester, men måtte nøye seg med to bronsemedaljer.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags