Maren kjempespent foran verdenscupåpningen – sjette best i kvalifiseringen

Maren Lundby var beste norske med sjetteplass i torsdagens kvalifisering til helgas Lillehammer-trippel i hopp for kvinner.

Maren Lundby var beste norske med sjetteplass i torsdagens kvalifisering til helgas Lillehammer-trippel i hopp for kvinner. Foto:

Av

Maren Lundby ble nummer seks i torsdagens kvalifisering til helga Lillehammer-trippel. Ingebjørn Saglien Bråten fra Etnedal er klar for sin verdenscupdebut.

DEL
Sara Takanashi var i en klasse for seg i torsdagens kvalifisering til verdenscupen hopp i Lillehammer. Maren Lundby på sjetteplass var beste norske.

Fire av de seks norske som var i aksjon i kvalifiseringen er klare for rennet fredag. Silje Opseth ble nummer sju, Anna Odine Strøm nummer ni og Ingebjørg Saglien Bråthen nummer 29.

Thea Kleven ble diskvalifisert for feil ved hoppdressen. Hun var en av åtte hoppere som ble diskvalifisert.

Takanashi hoppet 96 meter og fikk 138,5 poeng. Hun var 15,2 poeng foran russiske Sofia Tikhonova, som var nest best. Ytterligere en russer og to østerrikere plasserte seg foran Lundby, som hoppet 84 meter og fikk 118,6 poeng.

Mestret forholdene

Etnedal-jenta Ingebjørg Saglien Bråten var svært spent foran verdenscupdebuten, men viste kvaliteter som gjør at hun kan bli en gjenganger i verdenscupen utover vinteren.

19-åringen hoppet 84 meter i kvalifiseringen, og hun mestret varierende og vanskelig forhold på en måte flere rutinerte hoppere ikke klarte.

– Jeg er veldig glad for at jeg hoppet bra, kom meg trygt gjennom dresskontrollen og fløy fint. Det holdt til å være blant topp 40 (som tok seg til rennet), sier Ingebjørg.

– Du hadde vært klar for finaleomgang om dette var i selve rennet.

– Det hadde holdt til finaleomgang i et ordinært renn, og da hadde jeg hatt World Cup-poeng i debuten. Det hadde vært kult om det skjer i fredagens renn. Jeg skal gjøre arbeidsoppgavene mine, lover Valdres-jenta.

Måtte av bommen

Torsdagens kvalifisering tok lang tid å gjennomføre på grunn av snøvær og vind. Hopperne måtte vente mye på toppen.

– Jeg var veldig spent, men hadde lovet meg selv å gjøre som på trening, eller helst enda litt bedre. Jeg tenkte for meg selv at det egentlig bare var snakk om et vanlig norgescuprenn. Jeg måtte av bommen i vinden, men det har jeg allerede glemt. Jeg gjorde alt på refleks, sier Ingebjørg.

Smånervøs

I et intervju torsdag forteller Norges ukronede hoppdronning at hun er litt smånervøs foran sesongstarten. Hun håper og tror et nytt opplegg vil gjøre at hun fortsetter på toppen.

Alexander Stöckl har skrytt av Maren Lundbys fysiske tilstand, og den norske landslagstreneren for gutta mener hun er en av de best trente i hoppsirkuset.

– Jeg vet ikke om jeg er helt enig i akkurat den påstanden hans om at jeg er den best trente, for det har vi ikke noen tall eller resultater på. Jeg kan være enig i at jeg er godt trent og at det ikke er fysikken det skal stå på om jeg skal vinne hopprenn, sier Maren Lundby til NTB.

– Du har med andre ord fått gjort det du skulle i det fysiske treningsarbeidet?

– Jeg har fått gjort det jeg skulle gjøre. Det har vært en kjempefin sommer, og jeg har fått lagt ned en veldig bra treningsjobb. Jeg har dessuten klart å forbedre fysikken min, og det har jeg ikke klart på fire år. Så det ser lovende ut, sier hun.

Hoppet mindre

– Eneste forskjell er at jeg har hoppet mindre. Det er blitt langt færre hopp enn tidligere. Generelt har jeg hoppet mindre, men trent mer fysisk, så det blir en litt annen inngang enn i fjor.

I fjor vant Lundby ett av rennene i Lillehammer-trippelen og endte på andreplass totalt bak Katharina Althaus. Totalt i sesongen som ble toppet med OL-gull i Pyeongchang vant hun også ni verdenscupseirer og verdenscupen sammenlagt.

– Det blir tøft, men jeg håper jeg kan fortsette å kjempe i toppen og se at jeg kan henge med. Jeg tror at nivået vil være noe høyere enn tidligere, sier 24-åringen

Spent og usikker

– Jeg er både spent og litt usikker på hvor jeg står, egentlig.

Konkurransen kommer først og fremst fra japanske Sara Takanashi, som har begynt å finne tilbake til storhoppingen. Hoppere fra Tyskland, Slovenia og Østerrike vil også være med i kampen om seieren.

– Jeg håper jo at de endringene jeg har gjort vil gjøre at jeg er enda bedre enn jeg var i fjor, sier Lundby.

– Usikkerhetsmomentet er jo at jeg har hoppet mindre, men jeg tror jo at det har vært den beste løsningen for meg.

Lundby er dronningen blant norske hoppere, men til konkurransen fredag er det også fem andre norske jenter på start. Anna Odine Strøm er tilbake etter sin ryggskade, og Silje Opseth vil bevise at fjorårets framgang fortsetter.

De tre hopperne fra «Prosjekt 22», Karoline Røstad, Ingebjørg Saglien Bråthen og Thea Kleven, deltar også. Prosjektet hvor den gamle hopperen Line Jahr er med sikter mot å få fram flere kvinnelige skihoppere fram mot OL i Beijing om fire år. De tre er mest med for å lære og skaffe seg erfaring fra verdenscupnivået.

Kvalifisering til verdenscup hopp kvinner i Lillehammer (HS98) torsdag:

1) Sara Takanashi, Japan 138,5 (96), 2) Sofia Tikhonova, Russland 123,3 (95), 3) Eva Pinkelnig, Østerrike 122,8 (97), 4) Daniela Iraschko-Stolz, Østerrike 120,6 (89,5) og Lidia Jakovleva, Russland 120,6 (90,5), 6) Maren Lundby, Norge 118,6 (84)., ... 7) Silje Opseth 113,3 (84,5), 9) Anna Odine Strøm 110,3 (88,5), 29) Ingebjørg Bråthen 92,9 (84).

Ikke kvalifisert: 41) Karoline Røstad 75,8 (77). Diskvalifisert: Thea Kleven.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags