Lundby om skummel utstyrsfeil: – Karrieren kunne ha røket

SKUFFET: Holmenkollen skifestival 2019. Maren Lundby under RawAir verdenscup hopp kvinner i Holmenkollen søndag.

SKUFFET: Holmenkollen skifestival 2019. Maren Lundby under RawAir verdenscup hopp kvinner i Holmenkollen søndag. Foto:

Av

Maren Lundby slapp med skrekken, men innrømmer at det ufrivillige «stuntet» hun gjorde i Holmenkollen søndag kunne vært karrieretruende.

DEL

Hoppdronningen fra Bøverbru måtte nøye seg med en uvanlig beskjeden femteplass i søndagens renn etter å ha hoppet under tunge forhold i begge omganger. Holmenkollsøndagen kunne samtidig endt mye verre.

I første omgang hoppet nemlig den ferske verdensmesteren med åpen frambinding på den høyre skien. Lundby landet til alt hell fjellstøtt på 119 meter, men nølte ikke med å kalle episoden dramatisk.

Potensielt kunne hun mistet skien i lufta og måttet lande på en ski.

– Karrieren kunne røket

– Da hadde jeg ikke landet på beina, for å si det sånn, sa hoppdronningen til NTB.

– Raw Air kunne vært over der og da?

– Ja, og satt på spissen kunne karrieren ha røket. Jeg kunne mistet skien i lufta, og det hadde ikke behøvd å gå så bra, sa Lundby.

Noen fullgod forklaring på hvorfor hun satte utfor med åpen binding hadde ikke 24-åringen fra Toten umiddelbart etter rennet.

– Jeg vet ikke. Jeg visste ikke om det selv, for hadde jeg gjort det, hadde jeg lukket den igjen. Jeg setter den alltid på, men det jeg tror har skjedd, er at den spratt opp da jeg gikk ut på bommen, forklarte hun.

– Når oppdaget du at den var åpen?

– Da jeg skulle ta ut bakbindingen her nede (på sletta), dro jeg hele skoen ut av bindingen. Da tenkte jeg «hva er dette for noe», smilte Lundby, som aldri tidligere har hoppet med åpen frambinding.

Gir fra seg favorittstempelet

24-åringen var tydelig på at det er hennes eget ansvar å påse at utstyret er i orden og på før hun setter utfor. Foran finaleomgangen i Holmenkollen søndag ble den aktuelle bindingen strammet, slik at ikke den skumle episoden skulle gjenta seg.

Gleden over at utstyrsfeilen ikke fikk konsekvenser overskygget til dels det at Lundby ikke lyktes hundre prosent i bakken søndag. Bøverbru-jenta var blant dem som hoppet under tunge forhold.

– Det var mye vind, og man måtte ha litt tur i dag. Det hadde jeg i hvert fall ikke i det siste hoppet. Da føltes det som om jeg ble presset ned, oppsummerte 24-åringen selv.

– Blir du irritert og innbitt etter en sånn dag?

– Hadde jeg følt at jeg gjorde store feil, ville jeg blitt irritert. Nå var det andre ting, og da er det lettere å leve med, fastslo Lundby.

Den østerrikske veteranen Daniela Iraschko-Stolz vant Kollen-rennet og overtok sammenlagtledelsen i Raw Air etter to hopp. Samtidig skiller det kun ett fattig tidel ned til Lundby.

På spørsmål fra NTB om Iraschko-Stolz nå må overta favorittstempelet i turneringen, svarte Lundby med et lurt smil:

– Ja, jeg kan godt flytte det over på henne.

Gleder seg

Maren gleder seg til å hoppe på hjemmebane.

– Ja, og nå leder jeg meg til Lillehammer, selv om det ikke er favorittbakken min, det må jeg si. Samtidig har (Katharina) Althaus vært veldig god der tidligere, så det blir spennende.

Hun føler at hun har «landet» etter VM-suksessen med individuelt gull og to bronsemedaljer for lag.

– Jeg har fått slappet av et par dager hjemme hos mamma. Jeg følte meg litt utladet etter VM, litt kjei liksom. Det tok på, ikke minst psykisk, sa Maren.

Mellomfornøyd

– Det var ok hopping, men ikke mer enn det, sa Anna Odine Strøm etter niendeplass i Holmenkollen.

Hun ville ikke skylde på forholdene, selv om de var «utfordrende».

– Hadde jeg hoppet bedre på ski, hadde jeg også hoppet lenger. Så enkelt er det. Jeg har tre hopp her i Kollen som er i nærheten, så skal jeg jobbe videre, mente Alta-jenta, som har bodd på Raufoss og som fortsatt har store deler av familien sin boende på Toten.

Hun tror det ikke er noen fare med Maren Lundby, selv om lagvenninnen ikke hadde full klaff i Kollen.

– Maren traff ikke helt i dag, men hun kommer garantert sterkere tilbake, sa Anna Odine.

Langt nede

Ei som var langt nede etter et mislykket førstehopp, var Ingebjørg Saglien Bråten. Etnedalsjenta landet på kulen med 65 meter og var naturlig nok svært skuffet.

– Jeg fikk liksom ikke opp skia. Det var tungt over kulen, og da ble det vanskelig. Akkurat nå er jeg dritskuffa og har mest lyst til bare komme meg hjem og legge meg, sa Ingebjørg etter hoppet som ikke var i nærheten av å være godt nok til å hoppe andre omgang.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags