Med high five's til publikum cruiset Thomas Wærner fra Torpa over målstreken i Finnmarksløpet som årets seierherre.

Med seierskransen i hånda klappet han bikkjene sine en etter en, umiddelbart etter målpassering. Hver og en fikk en takk for den ekstreme turen. Kransen ble lagt rundt halsen på lederhunden før han løftet den opp og hilste publikum.

Pigge hunder

Hundene så pigge og fine ut etter løpet, og ble straks tatt hånd om av Wærners kone og handler Birgitte Wærner.

- Det begynte i 2007 med løpet som var noe av det tøffeste jeg har opplevd. Da hadde jeg til slutt fem hunder i sleden, og tenkte vel ikke at dette var noe jeg kom til å vinne en dag, sier Wærner i tv-intervjuer rett etter målgang.

Likevel medgir han at det har vært en drøm. Etter to litt uheldige Finnmarksløp i 2011 og 2012 bestemte han seg likevel for å stille i år også.

- Det var deilig å nå målet. Utrolig deilig, sier han til NRK.

Sesongens hovedmål

Tidligere i vinter tok han en tredjeplass i Femundløpet. Men det var ikke sesongens hovedmål.

- Jeg sa før Femundløpet at Finnmarksløpet var målet, sier Wærner til finnmarksløpet.nos web-tv.

Turen mellom Karasjok og Alta beskriver han som svært tøff.

- Det var noen innkjøringer som var så kalde at det var som om noen hadde hatt lim under sleden. Jeg måtte sparke hele tida, ellers sto vi helt stille, sier Wærner.

Ekstremt kaldt

Han fikk noen rapporter om hvordan konkurrentene lå an i løpet av den siste etappen.

- Men jeg skjønte etter hvert at dette spannet gikk for bra til at noen klarte å ta meg igjen, sier Wærner til finnmarksløpet.no

Kjøreplanen var å følge hundenes behov for hvile, i stedet for å bli påvirket av når de andre førerne tok en hvil. Det viste seg å fungere utmerket. Likevel, turen har vært tøff.

- I natt var det så kaldt at jeg ikke tror jeg har kjørt i lignende temperaturer, sier Wærner.

Det var 35 minusgrader på nattens etappe. Han økte da ledelsen betraktelig, og og ledet ved 05-tida med halvannen time, skriver finnmarkslopet.no på sine nettsider.

Fem hodelyktbatterier

- Det har vært sjukt kaldt i natt og virkelig tungt over fjellet. Jeg brukte fem hodelyktbatteri i natt, forteller Wærner på telefon til finnmarkslopet.no.

Thomas Wærner vinner en ATV fra Polaris til 114 000 kroner, 65 000 kroner i pengepremie, statuett og finnmarksløpsvin. Middag og overnatting i suite på Rica hotell følger også med. Trolig en kjærkommen gave etter beintøffe dager over vidda.