Gå til sidens hovedinnhold

- Heldig med arven

Artikkelen er over 12 år gammel

Ingvild Flugstad Østberg har nok å slekte på.

Bestemora, Valborg Østberg, var den andre kvinne som vant Birkebeinerrennet (1977). Mora, Marthe Flugstad, har også vunnet det samme rennet (1989, 1997 og 2002). I dag ble Ingvild Flugstad Østberg (18) norgesmester på hjemmebane.

– Jeg har vært heldig med arven, smiler den glade Gjøvik-jenta.

Hun tenker på bestemora og mora. Berit Mørdre Lammedal var første kvinne som vant Birkerbeinerrennt. Bestemora til Ingvild Flugstad Østberg var altså den andre. Og mora har vunnet hele tre ganger.

Og nå har avkommet Ingvild nettopp tatt NM-tittelen på distansen fellesstart med skibytte, der hun spurtbeseiret Therese Johaug og Kristin Størmer Steira inne på sin egen hjemmebane.

Spurtet gjorde hun også på sprinten fredag, da hun ble nummer fire.

VM-deltakelse

Og nå handler det naturligvis om et VM-uttak for ungjenta. Og parallellen til den nest beste jenta på denne NM-distansen er slående. For to år siden, under NM på Meråker, var det en annen 18-åring som tok NM-tittelen. Therese Johaug. Også da ble det spørsmål om VM-deltakelse.

– Hvor gammel er du, spurte toer Marit Bjørgen den gangen.

– 18, svarte jenta fra Østerdalen.

– Da er du litt for ung for VM, returnerte Marit Bjørgen.

Litt seinere tok Therese Johaug bronse på tre-mila i VM.

Junior-VM

Etter seiersløpet til Ingvild Flugstad Østberg ville verken dametrener Egil Kristiansen eller sportssjef Åge Skinstad på strak arm gi henne en VM-plass. For først handler det om VM for juniorer. Så får et eventuelt senior-VM komme som en bonus.

– Ja, det er i junior-VM jeg skal gå fort, sier hun.

Men hun legger ikke skjul på at hun har lyst på et enda større mesterskap også. Og igjen blir parallellen til Therese Johaug slående.

– Veldig moro at en 18-åring vinner, sier den to år eldre jenta om den nye kometen.

– Men egentlig er jeg ikke overraska. Jeg vet jo at hun er en harding.

Allsidig

Men det er ikke bare i skiløypa Ingvild Flugstad Østberg utmerker seg. Hun dominerer også på fotballbanen som sentral midtbanespiller eller kantspiller for Gjøvik. I høst var hun med på å berge plassen i førstedivisjon etter å ha slått Eik Tønsberg i kvalikkampen.

– Vanligvis er jeg med på en eller to treninger i uka, sier hun til Dagsavisen.

– Men nå har det ikke blitt noe. Imidlertid har jeg lyst til å fortsette med fotballen, fortsetter hun.

– Og jeg har satt opp en plan for å kunne gjøre det.

Men først venter junior-VM. Og etter dette NM med en sjette-, fjerde- og førsteplass, er hun i høyeste grad VM-aktuell for Liberec også. Som en ny Therese Johaug. (ANB)