Hestekur skjøt fart på engasjementet

Viktige brikker: Arne Senstad (t.v) og Øystein Holtet har vært viktige brikker med tanke på å etablere Storhamar i toppen av norsk kvinnehåndball.

Viktige brikker: Arne Senstad (t.v) og Øystein Holtet har vært viktige brikker med tanke på å etablere Storhamar i toppen av norsk kvinnehåndball. Foto:

Sommeren 2015 var klubben på randen av konkurs og ble degradert til 1. divisjon. I dag kjemper Storhamar Håndball Elite i toppen av eliteserien.

DEL

– Engasjementet rundt klubben har kanskje aldri vært større. Her er det mange som bryr seg, sier styreleder Øystein Holtet og trener Arne Senstad.

Snuoperasjonen var ifølge styreleder Holtet smertefull, men helt nødvendig.

Sjokkert

– Jeg husker det godt. Vi ble degradert 2. juli 2015, tre dager etter et opprivende årsmøte der alle kort ble lagt på bordet. Klubben hadde en negativ egenkapital på 3,1 millioner kroner, minnes Øystein Holtet.

Tre dager før årsmøtet hadde han takket ja til å stille til valg som leder i klubben. Da var han ikke klar over den økonomiske situasjonen.

– Det kom som et sjokk, innrømmer han.

Dermed bar det ned i 1. divisjon, der de møtte nyopprykkede Gjøvik HK. For begge ble oppholdet i 1. divisjon så kort som mulig. Storhamar rykket opp – Gjøvik HK ned.

Hestekur

– Det var bare en ting å gjøre etter degraderingen; brette opp ermene og jobbe knallhardt. Vi doblet sponsorinntektene og mer enn halverte administrasjonen, forteller styreleder Holtet.

I dag har Storhamar Håndball Elite sponsorinntekter på totalt fem millioner kroner. Egenkapitalen er ifølge styrelederen på litt over en halv million, og administrasjonen består av en person i 50 prosent stilling.

– Handlet hestekuren også om å gjenopprette troverdighet og tillit til klubben?

– Jeg føler det var så mye negativitet rundt klubben at vi fikk en skrape i omdømmelakken. Når det er sagt, brukte vi kort tid til å gjenopprette omdømmet. Vi viste gjennom handling at vi ønsket å klare oss sjøl. Det er jeg litt stolt av.

Trekkplaster: Heidi Løke, her med sønnen Oskar på armen, trekker både publikum og oppmerksomhet til klubben.

Trekkplaster: Heidi Løke, her med sønnen Oskar på armen, trekker både publikum og oppmerksomhet til klubben. Foto:

Balansegang

Storhamar-lederen føler et ansvar for at klubben ikke skal havne i samme økonomiske uføre en gang til – og at ikke kreditorer nok en gang skal bli skadelidende. Medisinen er klar.

– Det handler om å sette tæring etter næring. Enkelt og greit. Men det er en hårfin balansegang mellom økonomi og sportslige ambisjoner, fastslår Holtet.

I dag driftes klubben i det store og hele på dugnad. Mellom 80 og 100 frivillige gjør ifølge styrelederen en formidabel innsats.

– Jeg tror ingen annen eliteserieklubb i håndball driftes på dugnad i så stor grad som Storhamar. Men det er fort gjort å spare seg til fant også, minner Øystein Holtet om.

Oppmerksomhet

Han innrømmer at oppmerksomheten rundt klubben, ikke minst i media, er viktig – først og fremst for klubbens over 100 sponsorer.

– Sponsorene er med oss fordi det hele tiden skjer noe positivt rundt klubben. I tillegg har vi en god trener i Arne Senstad. Han er med på å trekke gode spillere til klubben, og med profilerte spillere som Heidi Løke på laget, får vi bra dekning også i riksmediene. Det er viktig, sier Øystein Holtet.

Nevnte Senstad tok på seg å trene et eliteserielag da han returnerte til Storhamar i 2015 etter to år i Oppsal. I stedet ble det altså degradering før totningen tok fatt på å gjenreise laget til en toppklubb i norsk håndball.

Mange som bryr seg

– Jeg trivdes for all del de to årene i Oppsal, men savnet nærheten til alle de som var rundt klubben. Det er en genuin interesse for idrett i Hamar – det betyr noe for folk. Og det er mange som bryr seg om Storhamar Håndball og ønsker oss alt vel, sier Arne Senstad.

Kultur, identitet og stolthet er ifølge totningen kanskje hovedgrunnen til at folk strømmer til det nye hallen for å se sine «yndlinger» spille kamper.

– Jeg føler at alle her står sammen og setter pris på den jobben som blir gjort, litt i motsetning til hvordan jeg opplever det er på «andre sida». Der sitter mange på hver sin tue, tror de veit litt mer enn de aller fleste og bruker tida mest til å kritisere og motarbeide alle andre, avslutter Storhamar-trener Arne Senstad.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags