Torpa-vennen Håkan Martens fra Vasa i Finland har prøvd seg i Birken to ganger. De to eneste gangene i historien at rennet har blitt avlyst ...

– Det ser jo ut til at det er min feil at Birk'n blir avlyst. Nå har jeg vært her to ganger. Begge gangene har det blitt avlyst, sa Håkan Martens og smilte.

Fra Finland til Torpa

Martens, Pekka Tolonen og Bo-Göran Byggningsbakken er tre finske karer som har god kontakt med langrennsvenner i Torpa. De kom til Norge for noen dager siden, var med bussen på rundt 30 løpere fra Torpa og hadde gledet seg til å oppleve turen over fjellet fra Rena til Lillehammer. Gjennom Kjell Magne Tangen har de blitt kjent med det norske skimiljøet etter å ha møttes i Marcialonga og andre turrenn.

– Jeg hadde gledet meg veldig til å gå i år, sa Martens.

Om han kommer tilbake neste år, er han usikker på.

– Vi får se. Det har vært lite snø i Finland i vinter og jeg har ikke fått trent så bra. Kanskje burde jeg vel holde meg hjemme slik at alle de andre får gått, sa Martens med humor i stemmen.

Fra Boston

En annen skuffet jente på bussen fra Torpa Bilruter hadde kommet helt fra Bosten for å gå Birk'n.

– Jeg er skuffet. Fordi jeg hadde gledet meg veldig til å få oppleve Birkebeinerrennet, sa Christina Pasterczyk.

Hun syntes likevel turen til Norge var nyttig.

– Jeg har fått treffe gode venner. Det er også litt av poenget med å reise til Birkebeinerrennet. Avlysningen i år gir vel en god grunn til å komme tilbake også neste år, sa hun.

Reservearena

Kjell Magne Tangen har gått utallige renn selv. I år var samlingspunktet for den utenlandske delegasjonen forhindret på grunn av skade. Han sørget for å holde humøret oppe, og sørget for at det ble skitur likevel.

– Nå skal vi først hjem til Torpa og spise en forsinket frokost. Så skal vi gå en tur på Vingromsåsen. Vi har spist pasta i to dager på rad for å lade opp, og er klare til å prestere. Det må vi bruke, sa Kjell Magne Tangen og smilte.