Nå kan det snart spilles beachhåndball i Gjøvik - men i helgen skjer det på Moelv

Artikkelen er over 2 år gammel

Gjøvik HK er blant flere som satser hardt på beachhåndball. Søndag spilles det cup på Moelv. Følg med på OA-TV fra kl 14!

DEL

Gjøvik HK satser hardt på beachhåndball og har fått klarsignal til å sette i stand tre baner for den sterkt voksende idretten rett nedenfor Vindingstad skole.

– Planen er å ha banene klare allerede om en måned, sier prosjektleder i Gjøvik HK, Lene Bergum Pettersson, som har hatt med seg Kai Egil Simenstad, Ellen Beate Skogli og Finn Kristian Tokvam i ei prosjektgruppe, som i løpet av kort tid har fått ting til å skje.

– Styret vedtok rett før jul å satse på beachhåndball, få anlagt baner og å arrangere ei turnering. Vi har allerede komme godt på vei med de to første punktene. Turneringen må vi vente med til neste år. Det må gjøres ordentlig, sier Bergum Pettersson.

DETTE ER BEACHHÅNDBALL:

Vederlagsfritt

Prosjektgruppa fikk i første omgang nei til å benytte grusbanen rett nedenfor Vindingstad skole, men denne uka har klubben skrevet kontrakt med kommunen om tre års vederlagsfritt leie av baneområdet, med opsjon om forlengelse. Arealet er stort nok til å huse tre baner for beachhåndball.

I tillegg er det planer om å anlegge en sjuerbane for fotball ved siden av, noe som vil gi skolen flere gode aktivitetstilbud i umiddelbar nærhet.

– Grusbanen sørger for at vi ganske enkelt kan anlegge baner for beachhåndball. Vi må rydde litt vegetasjon rundt banen, ellers er det bare å få kjørt på sand. Underlaget er et ikke nødvendig å gjøre noe med, forteller Kai Egil Simenstad.

De ser fram til at det blir tre baner for beachhåndball her på grusbanen rett nedenfor Vindingstad skole; fra venstre Per Olav Olsen, Kai Egil Simenstad, Gabriela Gudelj, Lene Bergum Pettersson, Marthe Kraby Simenstad, Ellen Beate Skogli og Emi Uchibayashi.

De ser fram til at det blir tre baner for beachhåndball her på grusbanen rett nedenfor Vindingstad skole; fra venstre Per Olav Olsen, Kai Egil Simenstad, Gabriela Gudelj, Lene Bergum Pettersson, Marthe Kraby Simenstad, Ellen Beate Skogli og Emi Uchibayashi. Foto:

I neste uke

Klubben har fått drahjelp av GHKs venner. Per Olav Olsen skal hjelpe til med å søke om midler til prosjektet, mens Rolf Viflat skal lede organiseringen av dugnaden.

Det skjer allerede i neste uke, tirsdag og onsdag. Går alt etter planen, vil banene stå klare til bruk allerede 15. juni – i god tid til sommerferien.

– Men når det skal spilles beachhåndball, bør en jo helst se Mjøsa. Derfor jobber vi også med å få til to baner på Vikodden, på den tidligere campingplassen. Det er jo et perfekt sted å arrangere turnering, sier Lene Bergum Pettersson.

Veldig gøy

Gjøvik HKs nye trener for damelaget, Emi Uchibayashi, ser for seg at beachhåndball blir veldig populært, spesielt blant de yngre i klubben.

– Alle håndballspillere jeg har trent, elsker beachhåndball. Først og fremst fordi det er veldig gøy, selvsagt, men også fordi det spilles utendørs og i sand.

Hun legger til at det ikke vil bety mye for seniorlaget i inneværende år at de nye banene kommer på plass.

– Men det er en fin avveksling å kunne trene på et slikt underlag. Vi ser at det blir en del belastningsskader når vi bare trener på parkett innendørs. Skal vi ha ei litt annerledes treningsøkt og ha det ekstra moro, er utvilsomt beachhåndball tingen, sier Emi, som allerede er godt i gang med oppkjøringen til neste håndballsesong.

Ellen Berger og Julie Bergum Pettersson synes beachhåndball er skikkelig morsomt å spille.

Ellen Berger og Julie Bergum Pettersson synes beachhåndball er skikkelig morsomt å spille. Foto:

Snart regionmesterskap

Nå trenes det til regionmesterskapet på Moelv tre uker. Siden det foreløpig ikke finnes baner i Gjøvik, er nærmeste bane på Østre Toten idrettspark på Lena.

Vi tok en tur på treningen til Gjøvik HKs jenter 14 får å få et bedre innblikk i hva beachhåndball er – for reglene er ganske så forskjellige fra ordinær håndball. Ikke minst gis det ekstrapoeng hvis en spiller scorer samtidig med et triks, for eksempel en piruett.

Her fikk vi også en forklaring fra Ellen Berger og Julie Bergum Pettersson om hva som er moro med beachhåndball og de spesielle reglene for denne håndballvarianten:

Fakta

Her er de viktigste forskjellene på vanlig håndball og beachhåndball:

Kampene spilles på underlag av sand, minimum 40 cm dypt, og banen er 27x12 meter.

Hvert lag består av fire spillere (3 spillere og 1 målvakt) ute på banen og maksimalt åtte totalt.

Ingen kroppskontakt er tillatt.

Stuss av ballen er ikke tillatt (og er heller ikke praktisk mulig)

Kreative eller spektakulære mål (piruett, flyver) belønnes med to poeng.

Scoring ved seksmeterskast (straffe) belønnes med to poeng.

Scoring av målvakt fra eget målfelt belønnes med to poeng.

Hver omgang varer som regel i sju minutter (maksimum 10 minutter).

For å vinne kampen må ett av lagene vinne begge omganger separat.

Hvis det står uavgjort ved endt omgang, avgjøres omgangen på «golden goal».

Hvis begge lag har vunnet hver sin omgang, avgjøres kampen ved «shoot out», eller straffekast.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken