Engasjerte klubbdommerjenter på samling

Et inspirerende møte med dagens dommertrio og dommerveileder for 15 klubbdommerjenter fra Ridabu, Vind, Kolbu// og Ottestad.

Et inspirerende møte med dagens dommertrio og dommerveileder for 15 klubbdommerjenter fra Ridabu, Vind, Kolbu// og Ottestad. Foto:

Av

Som inspirasjon for videre dommersatsing, og som en påskjønnelse for den gode jobben de har gjort, ble det for første gang arrangert klubbdommerdag for jenter i forbindelse med kampen Fart - Medkila i 1. divisjon for kvinner.

DEL

Innsendt15 jenter fra klubbene Ridabu IL, Vind IL, Kolbu/KK og Ottestad IL lot seg inspirere og engasjere på klubbdommerdagen for jenter. Den første i sitt slag arrangert i NFF Indre Østland. Utvikling av jentefotballen er ett av satsingsområdene til fotballkretsen.

– Det er et mål å få flere med i fotballen, enten som spillere, trenere, ledere eller dommere. Kretsen trenger flere jenter som dømmer, og dette er en fin arena å forbli i fotballen når du slutter å spille aktivt. Samtidig kan du tjene gode penger, sier klubbutvikler for jenter Jeanette Kristiansen Ringstad og dommerutvikler Tom Harald Hagen i NFF Indre Østland. 

Avgjørende

På klubbdommerdagen fikk jentene høre ulike inspirerende historier, og møte engasjerte kvinnelige dommere.

Da Bente Ovedie Skogvang startet sin dommerkarriere i Troms fotballkrets, var det få kvinnelige dommere både i klubben og i kretsen. Tidlig fikk hun gode støttespillere begge steder som fulgte henne opp, og som var med på å utvikle henne som dommer og gi henne trygghet. 

Dette mente hun var avgjørende for at hun senere kunne føre opp blant annet den første OL finalen for kvinner, og flere VM- og EM kamper på merittlista.

undefined

Hoveddommer

Amalie Nyeng (21) begynte som klubbdommer i Flatås IL i Trondheim 12 år gammel. I dag dømmer hun i hovedsak kamper i 1. divisjon for kvinner og 4. divisjon for menn. Hun var hoveddommer under kampen på Fart, og jentene fikk et innblikk i hennes dommerhverdag. 

Jentene deltok både på en spørsmålsrunde i forkant av kampen, og på evalueringen med dommerveileder Bente Ovedie Skogvang i etterkant. Amalie fortalte at det største øyeblikket så langt var da hun var assistentdommer i J16 cupfinalen i 2016 sammen med Norway Cup teamet sitt fra samme år. Det var noe spesielt med NM-finale og de rammene som fulgte med det. 

På spørsmål om hun hadde opplevd noen ubehagelige situasjoner fortalte Amalie at hun hadde det, men at de aller fleste opplevelser og tilbakemeldinger var positive. Hun er derfor bevisst på å fokusere på alt det positive dømmingen gir henne, både på og utenfor banen. Hun anbefalte derfor jentene å stole på seg selv, og å benytte mer tid på personer som gir energi.

Talentgruppe

Også Nora Rognstad (16) fra Vallset IL begynte som klubbdommer da hun var 12 år gammel. Dette ga mersmak, og våren 2016 gjennomførte hun rekruttdommerkurs sammen med venninnen Hanne Myhr (18). Høsten 2017 debuterte Nora som assistentdommer i 1. div for kvinner, og Hanne debuterte som assistentdommer i Toppserien i høst. 

Jentene på klubbdommerdagen fikk høre om hennes opplevelser så langt i dommerkarrieren, det gode dommermiljøet og om god oppfølging av klubb og krets. Hun fortalte ellers om NORCORE-skolen hvor hun er med både i en talentgruppe for jenter og i en mikset talentgruppe i kretsen.

Et høydepunkt

Under Norway Cup arrangeres det kurs for unge lovende dommere i regi av Norges Fotballforbund. Her er dommere fra hele landet representert. Både Amalie, Niloo og Nora setter uken høyt. 

Niloo Kafili (20) kunne fortelle om tøffe dager med mange kamper på programmet, men også om ei veldig morsom, lærerik og sosial uke. Alle dommerne bor samlet på en skole, og naturlig nok knyttes nye vennskapsbånd. Her har de mange å diskutere dagens dommeropplevelser med. 

Niloo kommer opprinnelig fra Oslo og har hatt dømming under Norway Cup som en fast del av sin sommer i flere år. I sommer flyttet hun til Elverum for å gå på skole.

– Vi er derfor så heldige at vi har fått et nytt positivt tilskudd blant dommerjentene i kretsen. Niloo har satset som dommer i flere år, og hun er blant annet assistentdommer både i Toppserien og 1. divisjon for kvinner, og er en del av NORCORE-skolen både i kretsen og i Fotballforbundet, sier dommerutvikler i NFF Indre Østland, Tom Harald Hagen.

Velspilt og veldømt

Etter å ha fulgt en fartsfylt og spennende kamp mellom Fart og Medkila fra tribunen, fikk jentene være med på evalueringen med dommertrioen og dommerveileder Bente Ovedie Skogvang. 

Kampen som endte 2-2 inneholdt både to straffer og flere andre situasjoner å ta tak i, og det var 15 interesserte jenter som fulgte med på evalueringen. 

I etterkant stilte de egne spørsmål til dommerne. Konklusjonen ble at det i tillegg til å ha vært en velspilt kamp, også var en veldømt en!

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags