Hederstegn med diplom til Dag Opjordsmoen

HEDERSTEGN: Dag Opjordsmoen fikk NFTs Hederstegn med diplom under åpningen av Cupfinaleseminaret fredag. Gratuleres her av leder Elin Nicolaisen i NFT og NFFs elitefotballsjef Lise Klaveness.

HEDERSTEGN: Dag Opjordsmoen fikk NFTs Hederstegn med diplom under åpningen av Cupfinaleseminaret fredag. Gratuleres her av leder Elin Nicolaisen i NFT og NFFs elitefotballsjef Lise Klaveness. Foto:

Av

Tidligere Raufoss-spiller og -trener Dag Opjordsmoen ble tildelt hederstegn med diplom av styret i Norsk Fotballtrenerforening under Cupfinaleseminaret i Oslo fredag.

DEL

Som fotballspiller representerte Dag Opjordsmoen (født 5. august 1955) sitt kjære Raufoss, hvor det på folkemunne ble sagt at han ble født bak det nordre målet. Og døpt på en torsdag, da søndag var kampdag!

Hans far, Bård, var en notorisk målscorer på 50-tallet og unge Dag var tidlig ballgutt på sidelinja. Slik vokste han inn garderoben som kom til å bli hans «kontor».

Allerede som 17-åring debuterte han (1974) i 1. divisjon (datidas eliteserie) og spilte 343 kamper på A-laget inntil han la opp i 1985. Dette gir ham en tiendeplass på adelskalenderen over spillere for Raufoss.

Allerede som ung fotballspiller var han seriøs og sulten på kunnskap. Han tok fotballen på alvor og sugde til seg læring fra trenere som Roy Thyli, Willy Kment, Kjell Ellingsen og Chris Lawler.

Lærerutdanning

I et miljø med kamferolje og vaselin, følte unge Opjordsmoen seg hjemme og kjente på at arbeid med mennesker, det var hva han ønsket å drive med. Det tok han til lærerutdanning ved Elverum lærerhøgskole (1982-1985), og ga ham status som adjunkt i skoleverket.

Men det var fotballtrener han kom til å bli! Allerede som 30-åring (i 1985) startet han på en trenerkarriere som gikk kontinuerlig (med et opphold som globetrotter i 1989-90) fram til og med 2008. Med over 25 år på trenerbenken, de fleste som profesjonell fotballtrener, har Dag Opjordsmoen tilegnet seg en unik bransjeerfaring som gir ham tyngde og kredibilitet.

Han er derfor en naturlig rådgiver, mentor og veiledere for andre fotballtrenere i en rekke spørsmål knyttet til profesjonen, faget og treneryrket. Selv innehar han landets høyeste trenerutdannelse, UEFA PRO-lisens. Et kurs han også er veileder på gjennom NFF.

Flammende innlegg

Dag fikk sitt «gjennombrudd» i nasjonal sammenheng da han som talsmann for «underskogen» i norsk fotball holdt et flammende innlegg på Cupfinaleseminaret på NIH i 1995. Der påpekte han ressursene, verdiene og mulighetene som lå i bredden av norsk fotball og nødvendigheten av å ta «grunnfjellet» på alvor.

Etter dette ble han valgt inn i styret i Trenerforeningen og har sittet der siden! Det er 22 år sammenhengende. Dette tydeliggjør hvor sterkt han brenner for trenerstanden, faget og trenerne sine kår i norsk fotball.

Dag Opjordsmoen er blant landets mest kunnskapsrike fotballtrenere og kanskje den som har den største oversikten over ALLE sider av norsk fotball.

150 reisedøgn

Gjennom sin jobb som fagansvarlig i Norsk Toppfotball-sport (tidl. Toppfotballsenteret), har han siden 2009 hatt over 300 besøk bare til landets eliteserieklubber.

Han har 150 reisedøgn i året i fotballens tjeneste og har vært til stede på mesterskap, konferanser og studiebesøk i svært mange nasjoner.

Dette gjør ham i stand til å forstå fotballen som fenomen og spillets kontekst bedre enn de fleste andre. Noe som gir ham tyngde når referanser skal tilbakeføres til norsk toppfotball. Dag Opjordsmoen er en mann man lytter til!

Med sitt tydelige verdigrunnlag og holdninger, har han vært en meget dyktig fotballfaglig og pedagogisk formidler for spillere, trenere, ledere og investorer i norsk fotball gjennom snart 40 år.

Alltid tilgjengelig, profesjonell og støttende. En mann som aldri har hatt behov for å fremheve seg selv, men som heller har vært opptatt av å løfte frem andre.

Forbilledlig

Hans lidenskap for fotball og menneskene i sporten, er forbilledlig. Han stiller alltid opp når noen spør, påtar seg ansvar, er ikke redd for å ta standpunkter når det behøves, men har alltid respekt for andres meninger og oppfatninger.

I fagmiljøet er han en bauta. På Cupfinalseminaret i over 20 år har bidratt til kunnskap og refleksjon.

NFT og norsk fotball har mye å takke Dag Opjordsmoen for. Og gjennom sin rolle som fagansvarlig (NTF-sport), styremedlem (NFT) og trenerveileder (NFF) er han også en svært viktig brobygger på tvers av fagmiljøene.

Han har også publisert en rekke artikler i magasinet Fotballtreneren opp gjennom årene. Dag har vært medlem av Norsk Fotballtrenerforening siden begynnelsen av 90-tallet.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags