«Alle» kjenner til det legendariske laget til Gjøvik-Lyn som vant cupfinalen i 1962. Men har du hørt om Gjøviks cupfinalister fra 1914?

I dag er det på dagen 100 år siden Gjøvik-Lyn, eller Lyn Gjøvik som klubben het den gangen, spilte sin første cupfinale.

Frigg var motstandere på Frogner Stadion i daværende Christiania, og for Gjøviks brave menn endte det med tap 2–4.

– Men vi ledet 2–0 til pause, ivrer Knut Solbrækken og Knut Jensen. De to Lyn-veteranene kan sin klubbhistorie, og ramser opp både spillere, målscorere og andre kuriositeter.

Minner

De to Knut'ene er også sentrale i Seniorgruppa i FK Gjøvik-Lyn som ukentlig møtes til kaffe og sosialt samvær i klubblokalene på stadion.

– I retningslinjene heter det at vi kan engasjere oss i å ivareta historisk materiale, sier Knut Solbrækken, som selv er en del av klubbhistorien – som spiller for de historiske cupmesterne i 1962.

Det er gjennom arbeidet med å samle historisk materiale at de har fått tak i bilder av cupfinalistene fra 1914, og også flere bilder og opplysninger om oppgjøret.

– Paul Dahl har gjort en stor jobb i å digitalisere bildematerialet, sier Solbrækken og Jensen. På veggene i sportshytta begynner seniorenes arbeid også å sette spor. Her finnes lagbilder samt pokaler og premier fra en rekke årganger både fra Gjøvik Lyn og Gjøvik Sportsklubb.

Dominerte

Det historiske laget til Lyn Gjøvik var særdeles toneangivende både lokalt og nasjonalt før første verdenskrig.

– De ble kretsmestere hvert år fra 1908 til 1915, med unntak av 1912, forteller Solbrækken.

Laget hadde også en landslagsspiller i sin midte. Fridtjof Skonnord ble tatt ut til å representere Norge i historiens første landskamp mot Sverige i 1908.

– Men han var ikke med på 1914-laget. Han emigrerte før den tid, forteller Knut Jensen.

Laget deltok i NM helt fra 1908, men nådde først finalen i 1914.

– Det skal sies at det ikke var så veldig mange lag som deltok i NM den gang, men Lyn beseiret både Lillestrøm, Kvik Halden og Drafn på veien til finalen, forteller Solbrækken.

Mot Oslo-laget Frigg ble det likevel for tøft for Gjøvik-guttene.

Rundspilt

– Men vi rundspilte Frigg i 1. omgang, og ledet 2–0 ved pause. Etter hvilen snudde imidlertid Frigg kampen, og vant til slutt 4-2, sier Solbrækken.

Det hører også med til historien at Lyns Ellef Mohn allerede året etter meldte overgang til Frigg, da han flyttet til hovedstaden for å studere.

Thorleif Grønnerud og Martin Grimsby scoret Lyn Gjøviks mål i cupfinalen, som ble sett av hele 10.000 tilskuere. Torkel Trædal (2), Einar Hansen og Sigurd Rasmussen scoret for Frigg. Lagene stilte slik:

Frigg: Arne Wendelborg, Yngvar Kopsland, Thorleif Limseth, Thorbjørn Damgaard, Sigurd Rasmussen, Ragnvald Smørvik, Einar Hansen, David Andersen, Torkel Trædal, Rolf Nestor og Trygve Smith.

Lyn Gjøvik: Martin Olsen, Hans Lingjerde, Ola Grimsby, Ellef Mohn, Martin Grimsøy, Harald Mohn, Thorleif Grønnerud, Martin Bredesen, Jørgen Bredesen, M. Haug og Hans Bjørn.

Daniel Eie fra Lyn Oslo dømte cupfinalen.