Sju spente og forventningsfulle elever var klar for å vise hva de var gode for da det var duket for Taekwondo-gradering søndag.

De sju elevene fra Koryo taekwondo skole på Gjøvik gikk gjennom en svartbelte seremoni sammen med sine mastere. Elevene viste frem forskjellige poomsaer (utalt «pomse») som er en samling av bevegelser bestående av grunnleggende teknikker, blokker, slag og spark. Dette er ordnet i en rekkefølge som svar på angrep fra flere overfallsmenn.

Deretter var en angrepsseksvens hvor to og to elever viste frem disse poomsaene. Gjennom hver av sekvensene sitter dommere, og mastere, og bedømmer opptredenen. Alle elevene som deltok på graderingen fikk bestått, og har nå svart belte.

Kom til Gjøvik i 1979

Grand masteren Tien Ton That er grunnleggeren av Norsk Taekwondo forbund og tok i dag turen til Gjøvik for en leksjon før selve graderingen. En grand master er en av høyere grad, som også har opplært andre mastere.

– Jeg kom til Gjøvik i 1979 og startet opp med taekwondo i Tranberghallen. Det er veldig rørende å se hvor stort det har blitt, sier Tien.

Alternativ metode

Aldersspennet på skolen er på alt fra 5 år til 60 år fordelt på 160 elever. Linda Aaslund begynte med sporten for å gjøre noe med ryggproblemene.

– Dattera mi var den som fikk meg interessert ved at hun startet, så fikk jeg ryggproblemer og måtte begynne å trene. Da så jeg på taekwondo som en fin treningsmetode hvor jeg får brukt hele kroppen, uten å måtte bruke vekter som kan forårsake flere problemer, sier 41-åringen.

Tradisjonssterk taekwondo

Koryos leder og master Knut Tran opplyser at elevene trener fem dager i uken og at det er mulighet for å delta på graderinger tre ganger i året.

Det instrueres i tradisjonell, koreansk taekwondo på lokalet deres i Hans Mustads gate.

Tien Ton That, som også instruerer i Taekwondo i Vietnam, forteller at forskjellen på elevene i Vietnam og Norge er liten, men at det reageres mer på bruken av tonefall og stemme i Norge.