Cupfinalehelten er død

ILLUSTRASJON

ILLUSTRASJON

Artikkelen er over 6 år gammel

Gjøvik/Lyns cupfinalehelt fra 1962 er død, 77 år gammel.

DEL

Backe døde i sitt hjem i Gjøvik tirsdag 11. september.

Gjøvikenserens navn vil for alltid stå med gullskrift i byens idrettshistorie. Rolf Bjørn Backe var en av stjernespillerne på det legendariske 62-laget, som gikk seirende ut av cupfinalen. Backe scoret begge målene da Gjøvik/Lyn slo Vard 2–0 i cupfinalen på et fullsatt Ullevaal stadion 28. oktober 1962.

Spissen var også mannen bak seieren i de dramatiske semifinalene mot Sarpsborg samme år. Etter to uavgjorte kampen ble den tredje og avgjørende kampen spilt på Bislet. På stillingen 2–2 to minutter før slutt i andre ekstraomgang ble Lyn tildelt straffespark. Rolf Bjørn Backe var sikkerheten selv fra krittmerket.

Nettopp semifinalene i 1962 er det Backe selv husket best fra sin karriere.

– Jeg visste at hvis jeg scoret så hadde vi god sjanse til å bli norgesmestere. Det er nok det viktigste sparket jeg tok på en fotball for Gjøvik/Lyn, sa Backe til OA tidligere i år.

Backe fortalte også om den spesielle berammingen av semifinalen.

– Fotballpresident Nicolay Johansen ringte meg og sa vi måtte spille omkampen på Bislett i flomlys. Jeg visste at hvis ikke flere enn to av spillerne på et lag hadde spilt i flomlys så kunne vi nekte. Det gjorde jeg. «Nikken» mente det ville bli tomt på tribunene klokka to på dagen, og sa han skulle ringe formannen vår for å snakke med ham. Jeg sa at det var helt greit, for formannen var faren min. Kampen ble spilt klokken to, men det var 13.000 tilskuere og vi vant, smilte Backe.

Han betegnet cupfinalen i 1962 som ingen stor fotballkamp, men en enorm opplevelse.

– I finalen gjaldt det å vinne. Vi fikk det første målet ganske tidlig og hadde opplevde å tape 2–3 etter å ha ledet 2–0 tidligere. Derfor gjaldt det å jobbe hardt og spille trygt, mintes han.

Sammen med Erik Johansen utgjorde Rolf Bjørn Backe en fryktet angrepsduo på mesterlaget. Han spilte også 18 kamper på landslaget.

I slutten av femtiårene studerte han i England. Rolf Bjørn fikk profftilbud fra Huddersfield, et tilbud han takket nei til.

I Gjøvik ventet arbeid i farens blomstrende manufakturforretning, og etter at han la fotballstøvlene på hylla ble tiden hovedsakelig viet til familien og ledelsen av forretningen Rolf Backe AS.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags