Gå til sidens hovedinnhold

God helg: Oppgjørets time for idrettstoppene

Artikkelen er over 3 år gammel

Denne helga arrangeres det idrettsaktiviteter i hele Vestoppland. I all hovedsak skjer det gratis. Folk stiller opp for å få penger i kassa.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Berit Brørby, leder i Oppland idrettskrets, vil ikke si om tilliten til idrettspresident Tom Tvedt er svekket. - Meningene mine om dette tar jeg internt på møtet i neste uke, sier hun til NRK.

Den tidligere stortinsgrepresentanten for AP  bør si klart fra, både internt og i offentligheten. Oppgjørets time er kommet.  Det må bli slutt på at idretts-toppene våre bestiller vin, konjakk og dyre middager som om de skulle sitte på toppen i store internasjonale næringslivkonsern.  Det gjør de ikke. De er tillitsvalgte i en av Norges fineste bevegelser, den dugnadsbaserte og frivillige idretten. Få arenaer er viktigere for dannelse av gode felles verdier og felles gode holdninger.

Vi ønsker ikke  å stå i den fremste moralistiske rekken. Representasjon, reiser og arrangementer med sponsorer og viktige forretningsforbindelser koster. En ikke uvanlig kuvertpris i norsk næringsliv ligger fra 800 til 1200 -1500 kroner, avhengig av arrangementets form.   Der skal vi nok tillate at også ledelsen i norsk idrett ligger. Men sjokk-fakturaer, sp, konjakk, østers, hummersuppe og vin til 1800 kroner flaska er blant ingrendiensene idretts-toppene har dratt kredittkortet for, både til seg selv og til sponsorer. Etter det vi forstår er disse regningene heller ikke noe særsyn i de 1600 bilagene og regningene som idretsforbundet har gitt innsyn i. I så fall snakker vi om ukultur, en fornærmelse mot alle dem som påtar seg verv og gratistimer for idretten. 

Vi registrerer at enkelte av idrettslederne har forsvart pengebruken med «forpliktelse om tilstedeværelse ved viktge arrangementer». Det forstår vi. Men heller ikke i store norske konsern med forgreninger globalt er det ok å ta spritregninger på utesteder i Bergen klokken halv to om natten. 

Idrettstoppene har i flere år kjempet mot innsyn i reiseregningene og representasjonsbilagene. Nå er det snudd, takket være de tillitsvalgte i idretten, inkludert presidenten.  Men det er ennå mer prisverdig at VG, for det er først og fremst denne avisen som har gått foran, gikk på sport med like kritiske blikk som man gjør på andre samfunnsområder.  Det er nødvendig for å holde øye med det som skjer i idretten, det er også nødvendig for å sikre tilliten.

Idrettsforbundet har nå bedt om 137 millioner kroner til egen adminsitrasjon i 2018. Det er nesten 7 millioner mer enn i år. Det spørs om kulturminister Linda Hofstad Helland går med  på det. Hun virker ikke ha mye tillit til hvordan idretten styres på toppen. 

Nye strengere retningslinjer må i alle fall på plass for representasjon og reiser. En helt ny holdning til offentlig innsyn må komme.  Ut fra det kan et nytt omdømme bygges opp. 

For nå må det være slutt på å snakke om fair play og nei til alkohol i det ene øyeblikket for så i det neste bestillle dyr mat og alkohol  på vaffelstekerne og fellesskapets regning.

Kommentarer til denne saken