Spør mer

TID: – Noen ganger trenger man bare at noen orker å være i smerten sammen med deg uten å bli en del av den. Få snakke ut all oppsamlet smerte, fritt for gode råd og enkle løsninger, skriver artikkelforfatteren.

TID: – Noen ganger trenger man bare at noen orker å være i smerten sammen med deg uten å bli en del av den. Få snakke ut all oppsamlet smerte, fritt for gode råd og enkle løsninger, skriver artikkelforfatteren. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.10. oktober markeres Verdensdagen for psykisk helse over hele verden. Mental Helse har siden 2002 koordinert arbeidet med Verdensdagen i Norge på oppdrag fra Helsedirektoratet. Tema for årets markering er «Spør mer», følger opp tema som var i 2019 «Gi tid».

Litt intetsigende tema kanskje. For hva skal du spørre om? Siden «spør mer» er tema for Verdensdagen for psykisk helse handler det om å vise en interesse og tørre å spørre de du har rundt deg om hvordan de har det. Men det handler like mye om å lytte til svaret du får. Ikke bagatellisere, ikke tolke, men lytte. Spør gjerne mer, hvis du ikke forstår svaret eller det ikke samsvarer med det personen uttrykker i kroppsspråket. Ønsker du å komme med råd til den du snakker med, spør om det er greit. Da vil også rådene bli tatt bedre imot. Heldigvis er det ofte at du får høre noe positivt og koselig når du spør også.

Du kan også oppleve at noen svarer at de ikke har det så bra. Når noen svarer at de har det vondt inni seg, kan det være lett å prøve å snakke det bort, og noen ganger er det også greit. Noen ganger trenger man hjelp fra profesjonelle. Men noen ganger trenger man bare at noen orker å være i smerten sammen med deg uten å bli en del av den. Få snakke ut all oppsamlet smerte, fritt for gode råd og enkle løsninger. Det kan av og til være den beste medisinen.

Diktet under er ikke ment som kritikk. Det ble skrevet til ei som spurte, som tok seg tid og lyttet. Det er ikke så lett som det høres ut. Takk!

Spørsmål for døve ører

Du spurte, hvordan har du det?

Jeg fortalte deg, at jeg ikke hadde det så bra.

Du sa at det går nok snart over og at jeg ikke måtte ta på meg nye oppgaver, fordi jeg ofte var så sliten.

Jeg fortalte deg, at jeg gråt mye og at livet føltes meningsløst. Du mente det var mye i livet mitt som var bra, og at det er jeg som må gi livet mening.

Jeg fortalte om hvor mye jeg skammer meg. Du sa jeg ikke hadde noe å skamme meg over, men at jeg burde tenke litt på å gå ned i vekt.

Jeg fortalte at jeg følte meg ensom. Du sa at de fleste er ensomme av og til og at jeg hadde mange venner og familie som var glad i meg.

Jeg fortalte deg om min indre krig. Du sa at jeg hadde kommet langt og kanskje burde slappe av litt, og ta opp strikketøyet.

Jeg fortalte deg om at fremtiden syntes håpløs. Du sa at jeg måtte se på de små gledene rundt meg for å finne håp, og at sommeren snart er her.

Lyttet du til det jeg sa?

Hva ville du sagt, om jeg sa det rett ut?

At jeg hadde mange grunner til å leve, selv om jeg hadde gitt deg mange grunner til motsatte? At jeg burde be om en innleggelse? At jeg burde tenke på noe positivt? At jeg burde gjøre noen endringer i livet?

Hva med å bare sitte sammen med meg, mens stormen raser som verst.

Lytt! La meg fortelle om krigen som raser på innsiden.

La den få lov til å rase, men lån meg din hånd å holde i, slik at den ikke sluker meg helt.

Du skal ikke fikse noe, finne løsninger, eller be meg tenke annerledes, men bare være i den sammen med meg

til freden kommer tilbake.

Det er det jeg trenger!

At du orker å være et lys i mørket mitt. En fast klippe, en varm hånd og to øyne som ikke viker.

Du klarer ikke det? Det er forståelig. Men ikke si du er der for meg, når du bare prøver å hjelpe deg selv.

Da må jeg finne noen andre til å holde meg i hånda når stormen truer med å sluke meg.

Så kan du være der når sola skinner. For jeg trenger noen da også.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken