Gå til sidens hovedinnhold

Spilluka 2020 blir heldigital

Innsendt

I år har bibliotekene på Gjøvik, Østre og Vestre Toten slått seg sammen for å skape en heldigital spilluke, for å sikre seg at det blir en gjennomføring uansett smitteøkning i distriktet, og best av alt – det er ingen begrensning av plasser!

– Nå er alt snudd på hodet. For første gang i historia har unge blitt fortalt av foreldrene sine: "Ikke gå og besøk noen venner! Vær hjemme, la fotballen ligge, ta fram et nettbrett eller noe."

Det sier Leif, bibliotekar på Fyrverkeriet bibliotek, en av bibliotekene som nå arrangerer spilluke mellom 9. og 13. november. – Selv om det ikke er like strengt nå som det var på våren, er det fortsatt litt rart, og vi tilbringer mindre tid sammen med venner og slekt. Da tror jeg det kan være fint å gjøre ting sammen med andre gjennom spill.

Nordisk spilluke ble i sin tid startet for å få et fokus på spill som kulturmedium i bibliotek. I biblioteket anses nemlig spill som likeverdig kultur som for eksempel bøker og filmer, men fortsatt er det få som vet at bibliotek låner ut spill, og kjører spillarrangementer gjennom hele året.

Gjøvik bibliotek og litteraturhus, Fyrverkeriet bibliotek og Østre Toten folkebibliotek har i 2020 inngått et samarbeid om å starte en server på samtaleplattformen Discord, som allerede brukes aktivt av spillende ungdom og voksne. Medietilsynet anslår at hele 29% av unge mellom 9-18 år bruker Discord. Ved å starte egen Discordserver er håpet for bibliotekene å nå flere spillende i Mjøsområdet, og også informere om andre ungdomstilbud som eksisterer.

I årets spilluke vil Discord vil være selve basen gjennom spilluka. Her vil bibliotekene gjennom hele uka samle folk for å diskutere spill og også ha ulike aktiviteter. Men man trenger ikke være registrert på Discord for å få glede av spilluka. Flere aktiviteter vil bli strømmet i mer «hverdagslige» kanaler som Facebook, og det vil verken være begrensning på plass eller nødvendig å registrere seg for å se på.

Gjennom spilluka vil du kunne få en oppsummering av spillåret som er gått, få tips til ulike spillbøker, kunne delta på spill over nett og få følge med når bibliotekansatte prøver seg på ulike spill, noen første gang. I tillegg vil det arrangeres ulike konkurranser gjennom uka.

Bibliotekar Hege ved Østre Toten folkebibliotek er synlig gira på spilluka:

– Det er så moro å samle de spillinteresserte innbyggerne i de tre kommunene våre, og vise fram de ulike tilbudene bibliotekene våre har! Bibliotek og spill hører sammen, og det blir ekstra gøy å dele det varierte innholdet med alle i nærområdet! Vi gleder oss til å snakke med spillglade folk hele uka, og jeg er ekstra spent på å prøve D&D for første gang!

Hele programmet kan du se på spilluka.popkult.no

Kommentarer til denne saken