Det er stor spenning i det tradisjonelt rødgrønne Innlandet foran kommune- og fylkestingsvalget. Meningsmålingene både nasjonalt og for Innlandets Amedia-aviser viser at regjeringspartiene neppe kommer til å nå gamle høyder i år. Derfor kan det hende at det må et samarbeid til mellom ikke bare to, men tre eller kanskje til og med fire partier for å få et styringsdyktig flertall i fylkestinget.

I OA-poddens valgspesial sier fylkesordførerkandidatene Aud Hove (Sp), Thomas Breen (Ap) og Hanne Alstrup Velure noe om hvem de kan tenke seg å samarbeide med, og hvem de ikke kan samarbeide med. Men utgangspunktet er ganske så åpent.

Mer åpent enn før

– Kanskje er vi på 10 prosent, kanskje er vi på 35. Det gjør selvsagt en stor forskjell i utgangspunktet for forhandlingene. Grunnleggende er jeg en rødgrønn mann, men vi ser noen størrelser foran oss i perioden som vi går inn i og en historikk fra perioden som har vært, som gjør at Ap kanskje er mer åpen for å se på forskjellige ting enn vi har vært før, sier Breen i OA-podden.

Hør hele episoden her:

– Vi avfeier ingen. Det er etter velgerne har stemt vi ser utgangspunktet for forhandlingene, sier Hove.

– Vi kan snakke med alle, vi, men vil selvfølgelig ha mest mulig borgerlig politikk. Det blir veldig spennende diskusjoner om hvordan dette blir seende ut til slutt, sier Velure.

Ikke et valg

I OA-podden snakker fylkesordførerkandidatene om det som blir de største sakene for Innlandet framover. Et utfordringsbilde som vil bli farget av erfaringene fra ekstremværet Hans.

– Vi har ikke noe valg, vi må bygge opp igjen. Men vi kan ikke bygge opp igjen til dagens standard. Nå ser vi at der NVE har gått inn med midler til flomsikring, der ble det ikke skader nå. Da må ta inn over oss den lærdommen. Det blir kanskje litt dyrere gjenoppbygging, men i det lange løp vil vi spare på det, påpeker Hove, og får støtte av de andre.

– Jeg sitter ikke vanligvis og skriker etter statlige penger. Men klimaendringer er ikke noe man kan noe for. Det må også være et nasjonalt og internasjonalt ansvar, sier Velure.

– En del prosjekter det er strid om andre steder bør være enkle å legge bort. Det er på tide å prioritere fylkesveier også fra statens side nå, sier Breen, vel vitende om at Innlandet er landes største veie-eier ved siden av staten.

Lunken til hurtigbåt

I OA-podden får Breen lunken støtte til Aps utspill om hurtigbåt mellom Gjøvik og Hamar, og poengterer også selv at en slik prioritering forutsetter finansiering «fra Brussel eller Oslo». Men Ap-kandidaten får støtte fra Velure om det hensiktsmessige i å bygge Gjøvik og Hamar tettere sammen.

– Jeg tror ikke noe egentlig er mer viktig for denne regionen enn å lære seg å samarbeide mer, mener Høyre-toppen.

Politikerne er opptatt av at Gran og Kongsvinger bør forbli i Innlandet, kommenterer kulturdebatten, kollektivtilbudet og snakker om hvordan nå opp i nasjonale prioriteringer.

Skolestruktur

Og selvsagt blir det diskusjon om skolestruktur og tilbud.

– Vi er i ferd med å gå tom for helt kritisk arbeidskraft. Det er ikke noe stort skrik i næringsliv eller kommuner nå etter medier/kommunikasjon, det er ikke noe basalt behov for økonomi og administrasjon, som var det mest søkte faget på videregående i år. Dette må få noen konsekvenser. Jeg er opptatt av begynner diskutere det på litt annet vis, sier Breen, mens Hove mener skolestruktur er feil utgangspunkt for debatten.

Dette og mye mer hører du i denne utgaven av OA-podden valgspesial.