Slik overlever parforholdet i julen

Vis respekt for din partners synspunkter, er ett av psykologens råd.

Vis respekt for din partners synspunkter, er ett av psykologens råd. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Stress, forventninger og ulike ønsker for julen kan ødelegge mer enn bare julestemningen.

DEL

Mange prøver å lage den perfekte julen for seg og sin familie. Det gjør at mange krever ekstra mye både av seg selv og menneskene rundt seg i høytiden. Forhold blir ofte ødelagt i julen på grunn av dette.

Psykolog Erik Bjørnebakk (36) har over ti års erfaring med å hjelpe par og familier. Han har klare råd som kan redde både kjærligheten og julefeiringen.

— Underliggende stress du drar med deg inn i julen kan føre til mindre overskudd, som igjen kan påvirke temperamentet ditt og måten du uttrykker deg på, sier Bjørnebakk.

Det er ofte kombinasjonen av urealistiske forventninger og lite overskudd som bidrar til et høyt konfliktnivå i parforholdet.

– For de som krangler en del fra før, kan den ekstra belastningen i julestria gjøre at konfliktene utvikler seg. Fokuset på å tilfredsstille egne høye forventninger og gjøre ting perfekt, kan i verste fall ødelegge gleden rundt høytiden og føre til store, og kanskje unødvendige, konflikter, uttaler Bjørnebakk.

Hans beste råd til par og familier er å avklare forventningene til hverandre.

— Lag en god plan for hva som skal gjøres i julen. Bli enig om hva som er viktig og hva som er mindre viktig. Kan vi droppe noe for å ha mer tid sammen? 

Erik Bjørnebakk mener også det er viktig å ha respekt for at partneren kan ha andre behov og ønsker enn deg selv. 

– Ikke tolk det som mangel på kjærlighet, men at dere faktisk er to individer med egne ønsker og behov som ikke alltid trenger å være sammenfallende, forklarer psykologen.

Bjørnebakk mener det viktigste av alt i julen er å sette av tid til hverandre.

— Bryt rutinene. Må man virkelig gjennomføre julen på en bestemt måte, eller kan man faktisk benytte noe av tiden kun sammen med partneren? Det kan være godt å ha noen planer som kun involverer kjæresten, mener Erik Bjørnebakk.

Flere råd for å redde kjærligheten: 

  • Gi beskjed om hvilke forventninger du har i god tid før jul. 
  • Bruk positive formuleringer.
  • Aldri anta at din partner kan lese din tanker eller at du kan lese partnerens.
  • La din partner få prate ferdig før du kommer med din side av saken, og vis respekt for din partners meninger.
  • Har man kommet så langt at man vurderer å gå fra hverandre, anbefales at man tar en samtale med parterapeut eller familievernkontor først, spesielt hvis det er barn involvert. Ofte har krangling blitt et mønster som skaper avstand og svekker følelser over tid. (ANB)

Artikkeltags