Gå til sidens hovedinnhold

Soria Moria hovedsykehus?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fortsatt, etter en langdryg ørkenvandring, er ikke det endelige vedtaket om et hovedsykehus fattet. Mange grunner til elendigheten. Mange er medskyldige. Det er lokalpolitikere med ensidig fokus på egen kommune. Det er ansatte med leger i spissen, som bruker faglige argumenter, når de egentlig vil ha kort vei til jobben. Det er aksjonsgrupper med ulike agendaer.

Disse bremseklossene har vist seg så effektive at verken styret i Sykehuset Innlandet eller styret i Helse SørØst, har mannet seg opp til å fatte et forpliktende vedtak.
Mye har blitt borte siden prosessen startet med etableringen av helseforetaket i 2002. Alternativene som ligger på dagens forhandlingsbord, er betydelig nedskalert i forhold til det som var aktuelt rundt 2005.
Min holdning har vært, og er fortsatt, at hovedsykehuset må bygges ved Mjøsbrua. Dette skal være det eneste akuttsykehus for Innlandet. Hvilke funksjoner som skal være i hovedsykehuset, må vedtas først. Når dette er klarlagt, kan resten fordeles til øvrige sykehus.

Planen om at et av de eksisterende sykehusene skal være et Akuttsykehus 2, er en nødløsning som dels har sin årsak i manglende finansiering, dels i finansieringsmodellen. Jeg mener at sykehuset skal ha ansvaret for drift, og bare det. Ansvaret for å bygge sykehus må helt og fullt ligge i Stortinget.
Endelig vedtak kan ikke vente lenger. Nok penger har vært brukt. Prosessen må avsluttes. Det komplette hovedsykehuset må bygges ved Mjøsbrua uten ytterligere forsinkelser.

Kommentarer til denne saken