Det er det første tilfellet av varianten som er påvist i Innlandet fylke. Tallene mandag viser også sju bekreftede tilfeller av den britiske varianten i Innlandet fylke.

Det kommer ikke fram på FHIs rapport hvilke kommuner i Innlandet som er rammet av de nye virusmutasjonene.

Det var Hamar Arbeiderblad som først omtalte saken.

Overfor HA bekrefter kommuneoverlege Ketil Egge at tilfellet av sørafrikansk mutasjon ble påvist i en av de fire kommunene på Hedmarken.

– Hittil i februar har 7 av 20 smittetilfeller i vår region vært bekreftede eller sannsynlige tilfeller av muterte virus, opplyser Egge til avisen.

Importtilfeller

En gjest på restauranten Egon i Gjøvik 6. februar viste seg å være smittet og alle gjester som var der i samme tidsrommet ble bedt om å gå i karantene og teste seg.

Det var mistanke om et mutert virus, men kommunen har ikke fått tilbakemelding om at det var tilfelle når det gjelder gjesten som kom fra Oslo.

74 tilfeller av den sør-afrikanske virusvariant er så langt påvist i Norge. Ifølge Folkehelseinstituttets oversikt er det registrert 311 tilfeller av det britiske viruset i Viken, 222 i Oslo og 123 i Vestland fylke. Ellers i landet er det langt færre tilfeller.

40 utbrudd

I uke 6 har Folkehelseinstituttet fulgt opp smittesituasjonen blant annet i Oslo, Hurdal, Nittedal, Halden, Ulvik, Bergen, Trondheim, Bodø, Sarpsborg og Fredrikstad for å bistå i å kartlegge spredning av den engelske og sørafrikanske virusvarianten i kommunene.

Det er etterforsket mulig spredning til og i andre kommuner. I tillegg har FHI i uke 6 fulgt opp rundt 40 ulike utbrudd og hendelser blant annet i helse- og omsorgstjenesten, på arbeidsplasser, i skoler og barnehager og private husstander.

FHI opplyser at den engelske varianten er funnet i 26 prosent av tilfeller som er utbruddsrelatert. Utbrudd der man har mistenkt mer smittsomme varianter har vært prioritert, og det er mange prøver fra hvert utbrudd som er undersøkt.