Søppelproblemet er løst

AVFALL: – Hvilken pose du bruker på butikken har ingenting å si for miljøet; det som har noe å si er at du kaster det i søpla, og ikke i naturen, mener artikkelforfatteren.

AVFALL: – Hvilken pose du bruker på butikken har ingenting å si for miljøet; det som har noe å si er at du kaster det i søpla, og ikke i naturen, mener artikkelforfatteren. Foto:

Av
DEL

LeserbrevTanja Caldecourt skrev om søppel i OA for noen dager siden. Det fanget min oppmerksomhet. Hun viste en fortvilelse over søppel, og etter hva jeg kunne lese var det den store mengden forskjellig søppel som fylte hennes irritasjon.

Men er egentlig all søppel et problem? Svaret er nei; det meste som er søppel er energi, som kan forbrennes; uten forurensing av verken luft, vann eller jord. I den svenske byen Västerås, ikke langt fra Stockholm, står søppel for 98 prosent av all varme til bygningene. Søppel står også for mye av strømproduksjonen. Anlegget i byen forbrenner nesten en halv million tonn årlig, som gjør det til verdens største i sitt slag, ifølge Teknisk ukeblad (2016). Det er svært miljøvennlig; til og med asken fra avfallet kan gjenvinnes; det brukes i forbindelse med vegbygging og i betong.

Så spørsmålet er; kan vi gjøre noe med søppelet? Ja, det kan vi. Det er et åpenbart ja, et svært, svært tydelig ja. Men hva kan vi gjøre? Vel, vi kan kaste søppel i søpla, og ikke i naturen. Vi kan sortere ut metall. Avfallet som blir igjen kan sendes til et forbrenningsanlegg og brennes, og altså bli til miljøvennlig energi. I det svenske anlegget har de system for å fjerne metall fra avfallet, men det sier seg selv at det reduserer anleggets effektivitet hvis det blir mye metall.

Dette er hva det er snakk om når en går inn på fakta om søppel, og løsninger på problemene. Alt annet en hører om løsninger på all søppelet er dårligere løsninger. Det er ikke mer miljøvennlig, og er ofte svindyrt. Debatten om plastposer kontra papirposer i butikkene, er en av disse merkelige tullesakene som stadig kommer opp. Hvilken du bruker har ingenting å si for miljøet; det som har noe å si er at du kaster det i søpla, og ikke i naturen. Klarer du å la være å kaste poser i naturen? Det kan da umulig være så vanskelig!

Det er mye snakk om «gjenvinning». Det er bare to ting å si om det; det er dyrt, og det er mindre miljøvennlig enn forbrenning. Årsaken til dette er at du ved forbrenning produserer energi av søppelet, mens du ved gjenvinning forbruker store mengder energi. Energiblandingen i verden er cirka 80 prosent kull, olje og gass. Slik har det vært i mange, mange år. Lokale variasjoner finnes, selvsagt, som i Norge der vi bruker mye miljøvennlig vannkraft, og i Frankrike, der over 70 prosent av energien de bruker, kommer fra miljøvennlig kjernekraft. Men de fleste land i verden har olje, gass og kull som sine hovedkilder til energi, noe som gjør at gjenvinning blir miljøskadelig, mens søppelforbrenning blir miljøvennlig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags