Gå til sidens hovedinnhold

Søndre Land - midt i «Væla»

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Finnes det noe vakrere enn Søndre Land badet i sollys en tidlig vinterdag? Bygda midt i «Væla», en time mellom de fleste innlandsbyer, med en god time til hovedstaden og verden ellers. En kommune som snart har høyhastighetsfiber til hver en grend slik at her kan du bo og her kan du jobbe. Tenke seg til, at min kommune har kommet seg dit. Jeg flyttet ut på starten av 90-tallet med den klare oppfatningen om at nå var bygdelivet over og jinta skulle bli byjinte. For verden stod for mine føtter, og Oslo var ikke nok – Friends var livet og USA var målet.

Med luft under vingene og en omvei via Oslo og Rena, skulle Søndre Land bli landet jeg bosatte meg i. Jeg husker godt at det føltes som et tilbakesteg å flytte tilbake til hjembygda mi. For hva kunne vel denne lille bygda tilby meg og mitt liv? Fantes det en fremtid i denne bygda, eller skulle det bare bli en mellomstasjon før snuta gikk innover til et urbant liv med fersk brent kaffe på vei til universitetets lesesaler?

Det var en periode i livet mitt jeg fikk importert kaffe fra Majorstuen før Tim Wendelboe dukket opp fra hippeste Grünerløkka med kaffeabonnement rett i postkassa i Hov i Land. Gjøvik har blitt en universitetsby i Innlandet og den lille bygda jeg flyttet tilbake til har blitt en kommune som bygger signalbygg til en halv milliard på østerriksk tømmer. En kommune som er blant de kommunene i opplandsdelen av Innlandet som avvirker mest tømmer. En kommune som trenger næringsetablering og arbeidsplasser, tilflytting og flere barnefødsler. En kommune som trenger løsninger og innovasjon. En kommune jeg vil vise frem som en attraktiv kommune for omverdenen.

Inn i juletiden er det tid for ettertanke, fremtidsvisjoner og for oss politikere å drive med budsjettpåvirkning. Påvirkning for at folk skal bosette seg, etablere seg og jobbe både nært og fjernt i Søndre Land; kommunen en halvtime unna NTNU og Raufoss-industrien med forskning og høyteknologisk industri ut mot hele verden. For i Søndre Land finnes det muligheter og det finnes fremtid. En fremtid der ungdommen kan etablere seg og flytte slik jeg gjorde i forrige århundre.

I Søndre Land er det gode boligpriser som kan tilfredsstille småbrukerdrømmen med grønnsakshage i bakgården – en skinnende hage som bare er din. Vi har ingen eiendomsskatt og vi har god plass. Det eneste vi trenger å gjøre er å snakke om, skrive om og markedsføre hvorfor akkurat du skal velge deg Søndre Land for etablering og som oppvekstkommune for dine barn. I Søndre Land har vi gode skoler og barnehager med god barnehagedekning. Neste års budsjett gir ikke like god dekning – til dels fordi vi føder færre barn i kommunen vår og folketallet synker, og til dels fordi vi må spare inn utgifter i en trang kommuneøkonomi.

Vi i Søndre Land Høyre, sammen med Søndre Land Bygdeliste og Rødt ønsker at vi skal satse på fremtiden, på barn og ungdom. Vi ønsker å bygge opp – ikke rive ned. Vi mener at vi kan drifte både barnehagen på Vestsida og holde barnehager åpent i ferier neste år for å utrede om dette har livets rett i årene fremover. Skal vi være en god bo og oppvekstkommune, er barnehagetilbud viktig. Skal vi ha tilflytting på Vestsida og til kommunen vår, må vi ha tilgjengelige barnehager. Ikke alle kan bo i Hov eller i Odnes/Fluberg der vi har store barnehager og fine barnehager.

Vi vil at hele kommunen skal tas i bruk, og da må vi legge til rette for at det skal være lettvint å bo, jobbe, pendle og vokse opp. Dette må vi markedsføre i alle ledd. Vi må ønske folk velkommen til Søndre Land og velkommen tilbake. Kanskje finner flere veien til vakre Søndre Land midt i «Væla».

Kommentarer til denne saken