Søndag åpner planetstien på Dokka: – Ta en tur ut i solsystemet

Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Søndag blir det offisiell åpning av den nye planetstien på Lands museum på Dokka. Hver meter på den 600 meter lange stien tilsvarer ti millioner kilometer i Solsystemet.

DEL

– AIle interesserte er hjertelig velkommen. Vi starter ved sola og reiser ut til alle planetene i vårt solsystem, sier faglig ansvarlig Bjørn Bjørneng. Den tidligere fysikklæreren på videregående skole opplyser at det også er laget en astronomiutstilling i Jemtlandsbygget på museet, som blir åpen for publikum. Søndag ettermiddag blir det dessuten et planetshow på ungdomsskolen ved daglig leder ved Solobservatoriet på Harestua, Vegard Rekaa, elever fra kulturskolen og ham selv.

Det var Hilde Lindahl, leder på Torpa-Nordre Land frivilligsentral som tok initiativet til planetstien på Dokka. Ideen var at stien og utstillingen kan være et permanent tilbud til skoleelever og alle andre som besøker museet. Frivilligsentralen har fått 100.000 kroner fra Gjensidigestiftelsen, hvorav 40.000 kroner er øremerket planetstien. Pengene vil blant annet bli brukt til å hyre inn foredragsholdere med mer etter hvert.

– Planetstien består av 11 stasjoner med informasjon om sola og planetene. Stien gir oss en opplevelse av avstander i verdensrommet, sier Bjørneng, og forklarer at de 600 meterne tilsvarer avstanden fra Sola til Pluto i målestokken 1: 10 milliarder. Merkur er plassert seks meter fra Sola, Venus 11 meter derfra, jorda 15 meter derfra, og så videre.

– Stien ender ved flaggstanga på Dokka barneskole. Skyggen av flaggstanga fungerer som viseren i et stort solur. Samme sted er det også plassert en solenergistasjon, der solcellemotoren pumper vann gjennom en radiator som varmer opp vannet.

Artikkeltags