Gå til sidens hovedinnhold

Sommerutstilling 2020

Artikkelen er over 1 år gammel
Innsendt

Hadeland Husflidslag arrangerer sommerutstilling i våre lokaler i kommunehuset på Granavollen, åpning lørdag 13. juni kl. 12.
Stor utstilling av den gamle teknikken SPRANG eller "de norske kniplinger" som den også ble kalt. Dette er en trådteknikk, kjent i nær 2000 år, og er den eldste norske håndarbeidsteknikken innen tekstil.
Denne teknikken er det nesten ingen som kan i dag, teknikken er rødlistet, altså at den nesten dør ut.
Marie Helen Lundgaard fra Lillehammer kan sies å være ekspert på sprang. Hun har undervist i det siden midten av 1960-tallet på husflidskole på Lillehammer, og også drevet kursvirksomhet opp gjennom årene, så mange har nok lært denne sjeldne teknikken selv om ikke mange anvender den i dag.
Hun har en lang rekke eksemplarer av små og store arbeider fra lampeskjermer til kirketekstiler. Har jobbet i tynne materialer og i grove materialer.
Nå får Hadeland nyte disse flotte arbeidene og det setter vi stor pris på.
Dette er en unik utstilling av en kulturskatt som Norge har hatt i sitt eie fra like etter Kr.f.
Kan nevne funn fra Tegle i Tinn fra år 300 og i Osebergskipet fra rundt år 1000.
Sprangarbeid utføres ved å spenne opp tråder i en ramme, trådene slynges om hverandre og danner mønster og hull oppe og nede samtidig. Altså ingen innslagstråd som i en vev. En enkel teknikk, sier Marie Helen, og som alle kan lære og som appellerer til fantasien.

Lørdag 13. juni kl. 12. åpner utstillingen og Marie Helen Lundgaard vil være til stede og demonstrere og fortelle de første dagene.
Utstillingen vil være åpen hver dag mellom kl. 12 og 16. fram til og med søndag 28. juni.
Håper alle husflidsinteresserte tar turen til vårt kultursenter Granavollen.

Hadeland Husflidslag

Kommentarer til denne saken