Regjeringen venter med å gå til fjerde og siste fase i gjenåpningen av Norge. For alle praktisk formål er imidlertid de tilrådte restriksjonene nå til å leve med i samfunnet generelt. Selv om det ikke før tidligst i slutten av måneden igjen vil vurderes å gå over til mest generelle smitteverntiltak, åpner regjeringen for nye lettelser. Som å øke maksantall på store arrangementer, og at det igjen går an å kjøpe alkohol på et serveringssted etter midnatt.

Men fortsatt er ikke alt som normalt. På Gjøvik blinker nå et blått lys for årets utgave av de tradisjonelle Sommerslagere på Gjøvik gård. Sommershowet har ikke fått innvilget sin søknad om støtte til å avvikle et show i den koronavennlige utgaven de naturlig nok har måttet planlegge for gjennom pandemien. En planlegging kulturministeren har oppmuntret til for å holde aktiviteten oppe også på kulturfeltet. Med 13 musikere på scena og flere titalls personer i arbeid med produksjonen, er Sommerslagere åpenbart et viktig bidrag til normalitet i enda et unormalt år for mange i musikk, lyd og arrangementssektoren.

Under en måned før premieren er det vanskelig å gjøre noe med selve showet som selvsagt er planlagt for lengst, og arrangørene håper i det lengste å unngå avlysning. Mens anken på avslaget er sendt, er det inspirerende å se hvordan lokale krefter nå bretter opp ermene for å bidra også til en dugnad for merkevaren Sommerslagere.

Omtrent ved de tider Ingvild Nagell-Dahl & co forhåpentlig er klare til å gå på scena, kan vi gå inn i siste fase av gjenåpningen. Overgangen til trinn tre har gått vesentlig bedre enn fryktet. Det vil blant annet si at studentene fra i høst kan håpe på et normalt skoleår, idretten kan igjen konkurrere over geografiske grenser og mye er som før. Fortsatt må vi regne med lokale utbrudd, men pandemien er helt klart på retur i Norge. Kun 25 personer er nå innlagt på grunn av covid-19, og smittetallene er stabilt lave. Vaksineringen går nå raskt, men fortsatt venter mange på andre dose.

Det neste store spørsmålet er om også Norge skal åpne for vaksinering av mindreårige, som blant andre Danmark nå har gjort.