Playa de la Hamar

FRA BRUMUNDDAL: Emil og Nora Amundsen fra Brumunddal er på Koigen så ofte de kan om sommeren. De har med seg jordbær, grill og leker.

FRA BRUMUNDDAL: Emil og Nora Amundsen fra Brumunddal er på Koigen så ofte de kan om sommeren. De har med seg jordbær, grill og leker.

Artikkelen er over 7 år gammel

På varme solskinnsdager ligger folk som sild i tønne ved mjøskanten i Hamar. Uteområdet Koigen er en formidabel suksess.

DEL

På den andre siden av Mjøsa, ligger hamarsingene og dupper. Ja, ikke bare hamarsinger. Folk kjører gjerne en stubb for å komme seg til Koigens sydenstemning en varm sommerdag. Fra hele Hedmarken trekker folk mot den relativt nyetablerte strandperlen når solen steiker og det frister med en dukkert.

Nora (9) og Emil (4) Amundsen og mamma Miriam Larsen fra Brumunddal har med seg et lite berg av strandrekvisitter og mat. De har rigget seg godt til rette i sanden, med bøker, jordbær og engangsgrill.

– Det er veldig fint her. Vi har ikke noe tilsvarende i Brumunddal, og derfor drar vi hit. Jeg har en sønn til som skater, og her er det noe for alle. Vi er her så ofte vi kan, sier Miriam Larsen, mens barna Nora og Emil er på god vei nedover i jordbærkurven.

Folk i alle aldere strømmer ned mot vannkanten, et steinkast unna Skibladnerbrygga, og brer håndklærne utover. De ligger heller tett i tett her enn å trekke bort til Domkirkeodden, dit hamarsingene dro før i tiden.

– Det er deilig med sandstrand, og det er ikke så mange stener her, sier Ferdinan Hval Ekeberg, der han og to kompiser ligger paddeflate i sanden.

Friområdet sto ferdig høsten 2005, med skatepark, sandvolleyballbaner, asfaltert basketballbane, lekeapparater, sandstrand og en kunstig holme. I skateparken er det nok betong til at de aller mest ivrige kan ha det artig noen timer. Det er et av landets største utendørs skateanlegg.

I Mjøskanten er det satset så frisk på plass for kos, gøy og moro at det kan virke som kommunen i ren iver glemte at folk trenger et sted å parkere bilen. På Koigen settes det årlig rekord i feilparkeringer, så et hett tips til Opplendinger som har lyst til å snuse på Hamars perle i løpet av sommeren, er å bevege seg til fots fra byen. Det er bare snakk om et par hundre meter.

Utnytting av strandlinjen til rekreasjonsområder, er ikke akkurat det som har hatt høyest prioritet i utviklingen av mjøsbyene. At områdene blir brukt om man setter i verk noen tiltak, og gjør det helhjertet, er Koigen bevis på. Fra tid til annen er politikere fra andre kommuner innom for å beskue attraksjonen.

I 2008 fikk Koigen fem av fem stjerner i Aftenpostens reiseguide, med kommentaren av det eneste som mangler var et stupetårn. Det er Hamar kommune i ferd med å gjøre noe med.

Oppføringen av anlegget slik det er i dag, kostet Hamar kommune 17,2 millioner kroner. Nå skal det bygges en ny kai, med bru ut til et flytende stupeanlegg. Fem meter over vannflaten skal det ruve. Anlegget skal være ferdig i september 2012, og har en total budsjettramme på 9,4 millioner kroner.

Artikkeltags