Langs vegen i Land

Campinglykke: Campingdriver Rune Selj og campinggjest Kåre Eng i munter passiar ved sistnevntes balkong på Lyngstrand ved Randsfjordens bredder ? en av flere perler som ligger strødd langs Landevegens snirklete løp.

Campinglykke: Campingdriver Rune Selj og campinggjest Kåre Eng i munter passiar ved sistnevntes balkong på Lyngstrand ved Randsfjordens bredder ? en av flere perler som ligger strødd langs Landevegens snirklete løp.

Artikkelen er over 7 år gammel

Land ligger der – klar til på brukes, oppleves og skape minner fra. Kom da vel ...

DEL

Mulighetens Land, altså de to kommunene Søndre og Nordre Land. De ligger inneklemt mellom store turistmerkenavn som Gudbrandsdalen, Valdres, jo og velkjente Toten. Det er på tide at tilreisende også legger merke til Land. Det er ingen grunn til at de ikke skal det.

– Ja, også er det et fantastisk navn som vi må bruke aktivt, sier Rune Selj.

Han driver Lyngstrand Camping ved Randsfjordens bredder litt nord for Hov i Søndre Land. En perle – selvfølgelig. Slik alle hans samarbeidspartnere også er det. Sammen har de skapt seg webportalen Landevegen.no og sammen skal de bygge opp regionens merkenavn for alt det er verdt. Land, smak på navnet. Landevegens 17 medlemmer vil gi deg en smak av sommer.

– Det tar oss bare en halvtime hit, sier Kåre Eng fra Bøverbru.

Han har fått besøk ved plattingen foran vogna av campingsjefen Selj. Eng og kona har hatt fast plass på Lyngstrand i 17 år cirka og stortrives.

– Så sant det er noenlunde vær så tar vi turen hver helg på sommeren, sier han.

De har en liten båt nede ved vannet og bruker masse tid på svømming og fiske, dessuten liker de å holde det litt pent rundt seg.

– Vi må jo spare Rune for litt arbe', sier Eng og ler litt.

Han kan vise til et prikkfritt nærmiljø der nabovognene sørger for at strandområdet ser presentabelt ut – i skikkelig dugnadsånd.

Selj er fornøyd med sine faste gjester, og de lengstboende har vært på campingplassen i 42 år. Da plassen feiret 50 år for to år siden, fikk de lengstboende en liten oppmerksomhet for sine 40 år. Det er typisk for de aller fleste av de cirka 90 faste vognene at de har bodd der lenge. De frakter ikke vognene sine langs vegen lenger, de har funnet sin idyll. Men de bruker nærområdet på andre måter. Til fots eller med bil.

– Jeg synes begrepet Landevegen er veldig godt, sier Selj.

Han var en av initiativtakerne til samarbeidet og mener vegbegrepet knytter de sammen.

– Flere av de som er med er ikke store nok alene, men sammen kan vi gi hverandre et løft, mener campingverten.

Styreleder Inger Marie Gillerhaugen i Landevegen SA mener prosjektet fremmer hele Land som et reisemål.

– Vi kan ikke sitte på hver vår tue, da detter vi litt mellom de store turistmotorene som Valdres og Gudbrandsdalen, sier Gillerhaugen.

Hun driver Ullsaker gjestegård i Torpa sammen med ektemannen. Der tilbyr de overnatting og arrangementer for grupper. De tilrettelegger også aktiviteter for dem som måtte ønske det.

– Når vi samler oss og samarbeider så viser vi et helhetlig tilbud i Land, sier hun.

Selj ser det som en viktig oppgave å fortelle sine gjester om hva de andre i nettverket tilbyr. Campingplassresepsjonen fungerer som et reisebyrå i miniatyr.

– Vi backer opp arrangementer de andre har og aktiviteter som ligger naturlig til for dem, sier Selj.

Gillerhaugen ser samarbeidet som viktig for å trekke turister og får fornøyde turister til på komme tilbake.

– Vi må framstå som omgjengelige og vise at vi ønsker å ta imot folk, sier hun.

– Dessuten må vi anbefale hverandre om vi ikke har akkurat det tilbudet som etterspørres, leger hun til.

På Lyngstrand har Selj vært i konstant utbygging siden han tok over etter sine foreldre. Stabburet er bygd om til utleierom og to andre hus på eiendommen har utleieenheter. Han har satset stort på servicebygget som er blitt bygd på i etapper. Det siste er at plassen foran resepsjonen har fått tak over seg og blitt et hyggelig uterom i ly for været – om det skulle trenges. Taket inneholder et stort anlegg der sollyset varmer opp vann som brukes til oppvarming av hele bygget, samt varmtvann til anleggets dusjer.

– Vi har overflod på varmt vann så nå har vi også gravd ledning slik at vi kan bruke varmen i hovedhuset der vi bor, sier Selj.

Nå har han også innredet et rom i andre etasje på servicebygget som er tilpasset ungdommene på plassen, med blant annet biljardbord.

Selj har plass til å ha arrangementer hos seg, men ser ikke helt behovet.

– Det kan jo de andre ta seg av, så kan jeg tilby overnatting. Da kan jeg anbefale mine gjester til å reise til deres arrangement, sier Selj.

Han mener det er slik Landevegen kan fungere optimalt. Han kjenner sine gjester og kjenner de andre aktørene i samarbeidet.

– Det er lettere å anbefale en aktivitet når du kjenner de som driver med det. Nettverket er viktig, sier Selj.

Dette finnes langs Landevegen

 • Vassenden Fritid: Leier ut kano, kajakk og bår i nordenden av Trevatn.
 • Lyngstrand Camping: Leier ut overnatting, har plasser for både faste og reisende campingvogner, telt og bobiler mellom Hov og Fluberg. Har åpen kiosk og kan leies ut områder til arrangementer.
 • Ringelien Gård: Utleie av to hus på eiendommen til overnatting og gårdsferie på Vestsida. Huser ulike arrangementer, blant annet konserter i en ombygd møkkakjeller.
 • Ullsaker Gjestegård: Tar imot grupper til bevertning og overnatting. Kan organisere aktiviteter for grupper i Torpa.
 • Galleri Syklus: Åpent galleri for kunstneren Anthony Caldecourt, som også holder kurs i Halmrast. Huser også Syklus naturterapi som tilbyr behandling og kursing.
 • Dag Magne Staurheim: Kunstner i Torpa som tar imot gjester i galleriet og verkstedet.
 • Land Golfklubb: Halmrasts 18-hulls golfbane i idylliske omgivelser.
 • Haugtun: Leies ut til selskaper og overnatting i Torpa.
 • Grette Gård: Galleri med utstillinger i Hov. Kan også leies til arrangementer i et ombygd fjøs.
 • Skjellingen Villmark: Et eldorado på Veståsen med 200.000 dekar skog, vann, tjern, myrer, elver og bekker. Utleie av hytter og koier. Grunneiere tilbyr ulike aktiviteter.
 • Valdresbanen: Leier ut dresin for sykling på skinnegangen til Valdresbanen fra Dokka stasjon.
 • Nashaugsetra: Fra juli til september kan du oppleve tradisjonell seterdrift i Synnfjellet. På Nashaugsetra tar de imot gjester til rømmegraut og spekemat, kaffe og vafler. Låvedans kan arrangeres for grupper.
 • Lands Museum: Felles museum for Nordre og Søndre Land kommuner. Det er kompetansesenter for kultur- og naturhistorie, og aktive med bygningsvern og internasjonalt våtmarksarbeid. Lands Museum ligger på Dokka. Bygningene gjenspeiler regionens byggeskikk fra middelalderen og fram til 1900-tallet.
 • Moen Gård: Tilbyr overnatting i Halmrast (ved golfbanen). Kan tilby sykkelutleie og juvvandring.
 • Møllerstufossen: Langs elven Etna i Nordsinni finner du mange badeplasser og et stort felt med helleristninger.
 • Lomsdalvassdraget: Restaurert fløytningsanlegg på Vestsida av Randsfjorden. Gapahuk og moderne hytter kan leies av Søndre Land jeger- og fiskeforening.
 • Spåtind helsehotell: Vil fra høsten 2012 tilby overnatting og legge til rette for en rekke aktiviteter.

Artikkeltags