Gutta på hytta

MER GLASS: Per Reiar Bjørnstad skal bort til ovnen for å få på mer flytende glass på stanga. Ved ovnen er det glohett, derfor er det godt å ha på seg briller.

MER GLASS: Per Reiar Bjørnstad skal bort til ovnen for å få på mer flytende glass på stanga. Ved ovnen er det glohett, derfor er det godt å ha på seg briller.

Artikkelen er over 7 år gammel

600.000 besøkende i året gjør 250-årsjubilanten Hadeland Glassverk til en av landets største turistattraksjoner. Men det er først og fremst en arbeidsplass.

DEL

Det var dagliglivet på industriarbeidsplassen fotograf og snertingdøl Anton Ligaarden ønsket å dokumentere da han tilbragte ei uke på Hadeland Glassverk i vinter. Utenfor turistsesongen er det hverdag for alle - også på Glassverket. Og ovnene går, selv om ingen ser på.

– Jeg ønsket å fotografere Glassverket fordi det er både regionalt og nasjonalt unikt. Det er et veldig spesielt stykke industrihistorie, som har klart seg gjennom 250 år med uavbrutt drift takket være innovasjon og nytenking. Jeg tenkte at dette ville være spennende å oppleve, og et viktig stykke historie å vise fram, sier Ligaarden.

BILDER: Se Ligaardens bilder her.

Som fotograf ble han tiltrukket av nettopp det typiske fabrikklivet. Han hadde ambisjoner om å rekke over hele Glassverket i løpet av uka han var der, men slik gikk det ikke. Mesteparten av tida ble tibragt i glasshytta, som han fant mest visuelt spennende.

– Varmen og glassblåsing er et skikkelig stykke håndverk. Det er et lite område med få miljøskifter, men likevel rikelig med motiver. Det gjelder å finne øyeblikkene der det skjer noe du synes er spennende. De har jo en veldig repeterende jobb, men samtidig er den spennede fordi det lages noe konkret hele tida.

I tillegg til dagene i glasshytta rakk han å tilbringe en dag med vaktmestrene før uka var over.

– Men de har jo så mye mer. De har jo nesten bygget opp et lite samfunn rundt virksomheten, sier Ligaarden.

Hadeland Glassverk:

  • Siden 1762 er det blitt blåst glass på Hadeland Glassverk. Produktene lages fortsatt med de samme metodene og verktøyene.
  • Jubileumsutstillingen «Hadeland Glassverk gjennom 250 år» åpnet 30. mai, og vil stå til 23. desember. Utstillingen passer for alle aldre.
  • Du finner også et av Nordens største glassmuseer på området.
  • I glasshytta kan du se glassblåserne i aksjon.
  • En rekke serveringssteder og butikker finnes på området. I tillegg til fabrikkutsalget finnes både design-, interiør- og julebutikk. Blant mye annet.
  • For barna finnes to utendørs lekeanlegg. Sommerstid kan barna treffe dyr og ri på esel på Barnas bondegård. Det er også en fin, langgrunn badeplass ved Randsfjorden like ved, med sandstrand og gressvoller.
  • Helger og skoleferier kan barna prøve seg som glassblåsere, og få med produktet de lager hjem. Det er også anledning til å dekorere glasset selv. I lys- og tinnstøperiet kan barna farge sine egne lys.
  • Glasshytta og museet er åpne 10-16 mandag til lørdag, og 11-17 på søndag. OBS! Glassblåsing for barn stenger halvannen time før stengetid, fordi glassene må avkjøles 90 minutter før henting.
  • Adresse: Glassverkvegen 9, Jevnaker.
  • Kjøreavstander: Fra Gjøvik 79 km. Fra Fagernes: 130 km. Fra Dokka: 85 km.

Artikkeltags