Fisk på første kastet

Artikkelen er over 7 år gammel

– Fisk! Je har fisk! Kom med håven, ropes det nede fra Hersjøen før vi andre har fått lesset av oss oppakningen.

DEL

Det er Vegard Vingebakken som har fått fast fisk på kroken. Og det på første kastet på sommerens første fisketur på Totenåsen. Fiskekompis Magnus Reinsby Gihle slenger av seg ryggsekken, griper tak i den langskaftede håven og iler til. Litt etter er ei gjedde på 1,6 kilo på land, og de to 17-åringene hever byttet i triumf.

– Dette var litt av en start. Trodde egentlig det var litt for tidlig og kaldt i vannet. Nå må vi få tatt ei hel helg på åsen. Hva skal du til helga? spør Vegard henvendt til Magnus, før han kommer på at veslesøster skal konfirmeres.

– Neste helg da. Skal du noe da?

Magnus og Vegard er åsfiskere. De fisker slik far og bestefar har gjort før dem. Skjønt dagens unge fiskere bruker moderne, fiskeimiterende wobblere i komposittmateriale og blanke spinnere snarere enn Devon-sluk og mer hjemmelagde varianter med krok på.

De to fiskekompisene har prøvd både Lenaelva og Mjøsa, men det er Totenåsen som trekker. Her er det mer eksklusivt og vilt i den forstand at en kan fiske uten å se eller høre annet enn det åsen har å by på.

– Det er sjelden andre fiskere å se. Går en et stykke vekk fra nærmeste vei er en nesten garantert å ha fiskevannet for seg selv. Utrolig at ikke flere benytter seg av fiskemulighetene på åsen, syne de.

Begge to har vokst opp på Totenåsen. Vegard ble tatt med i bæremeis på telttur innover i Svartdalen og Totenåsen naturreservat fra han var bitte liten. Han har opplevd å fylle ei tilitersbøtte med småabbor fra et lite skogstjern, 50 røyer på en dag på novemberisen, 2,5 kilos ørret i et vann han ikke vil si navnet på og 8 kilos gjedde i Hersjøen. Den siste tok han sammen med kameraten Magnus i fjor sommer.

– Det var helt vilt. Det var nesten så vi ikke klarte å få beistet opp i båten, Den glefset etter oss, så vi måtte passe oss for ikke å bli bitt av de skarpe tennene.

Nå henger gjeddehodet tørket i uthuset hjemme i Lensbygda. Kjøttet ble til gjeddekaker og mange middager gjennom vinteren. Der andre foretrekker ørretfiske, synes Vegard og Magnus gjeddefisket er mest spennende.

– Det går skikkelig stor gjedde i Hersjøen. Det kan bli bomtur iblant, men innimellom kan en få både fire og fem store gjedder i løpet av noen timer, sier de.

Gjedda fisker de fra land når den kommer innpå grunna for å «sole seg». Eller fra båt i skumringen og utover natta.

Vegards far, Kjell Erik Vingebakken, går mer etter ørret, røye og abbor.

– Vil du ha det mest eksklusive fisket Totenåsen har å by på, tar du med deg telt i ryggsekker og vandrer inn de fredete områdene. Tre kvarters gange fra vei kan en oppsøke Svartdalen og Fiskelausen, eller ta turen inn i Totenåsen naturreservat i allmenningslodd nummer fem. Da kan du velge mellom flere gode ørret- og abborvann som det neppe har vært folk ved på lange tider, svarer han når vi spør hvor en skal dra dersom en vil velge fiske fra øverste hylle på Totenåsen.

For en kveldstur anbefaler han Laupen og Garsjøen, som ligger langs vei og er lett tilgjengelige for fiske fra land.

Senior Vingebakken er forundret over hvor få fiskere det er å se på åsen i løpet av en sesong.

– Mitt inntrykk er at det blir stadig færre av oss som vet å verdsette sportsfiskekvalitetene på åsen. Det er vanskelig å forklare hvorfor, men det er vel for mye annet som tar tida fra folk. Før i tida ble vatna på åsen brukt til matauk. Da var åsfisket en del av hverdagen for mange i lokalbefolkningen. Nå kan vi kjøpe den maten vi vil. Opplevelsene ved fiskevannet får du ikke kjøpt. De er verdt å oppdage, sier Kjell Erik Vingebakken.

To villmarker en halvtime fra byen:

Med en halvtimes kjøretur fra Gjøvik by kommer en til foten

av to store villmarker: Totenåsen og Veståsen.

Fisket etter stor ørret og gjedde i Mjøsa og Randsfjorden er viden kjent, og tiltrekker seg troféfiskere fra både inn- og utland. Mindre kjent, men vel så eksklusivt, er fisket som bedrives på åsene vest for de to store innsjøene.

Totenåsen avgrenses av Toten-bygdene i nord, Mjøsa i øst, Hadeland i vest og Hurdal i sør. Her er mange hytter, men også flere store naturreservater. Veståsen strekker seg langs hele Randsfjorden fra Jevnaker i sør til Nordre Land i nord. På Veståsen finnes store uberørte områder, og går en langt nok vestover kan en ta seg gjennom Ådalen og videre inn i Vassfaret.

For sportsfiskere byr disse to store villmarkene i Gjøvikregionen på spennende muligheter i et utall av vann, tjern småelver og bekker. Ørret og abbor er de to vanligste fiskeslagene. I tillegg finnes vann med røye og sik på begge åsene. På Totenåsen finnes også gjedde i noen vann.

Fiske på Totenåsen

  • Totenåsen er delt mellom tre allmenninger: Toten almenning lodd nummer 1, 2, 3, 4 og 5. Lodd 1 ligger i Vestre Toten, mens de fire andre ligger i Østre Toten.
  • Det er eget fiskekort for hvert allmenningslodd. Egne jakt- og fiskeforeninger i hver allmenning administrerer fisket.
  • Fiskekort kan kjøpes ved bomkasser langs veiene inn mot åsen. Ved bommene er det også informasjonstavler med oppslag om blant annet kjøp av fiskekort via mobiltelefon (sms). Prisen er omkring en femtilapp for todagerskort, eller 125 kroner for et årskort.
  • Et godt tips er å orientere seg via allmenningenes internettsider før en legger ut på sin første fisketur. Ta med kart.

Fiske på Veståsen

  • De fire mest brukte atkomstene til Veståsen tar av fra Fylkesveg 245 i Bjoneroa i Gran, Lomsdalsroa og Fluberg bru i Søndre Land og Åvella/Akksjøvegen i Nordre Land.
  • Det er egne fiskekort for hvert av områdene. Fiskekort er som regel å få kjøpt fra kasser der en løser vegbillett.
  • Enkelte grunneierlag har informasjon på internett. Fiskekort koster omkring 100 kroner for døgnkort og 500 kroner for årskort. Vær oppmerksom på at enkelte vann kan ha egne fiskebestemmelser, være forbeholdt grunneiers fiske eller være bortleid.
  • Lokale fiskere anbefaler området omkring Fjorda i Gran, Selsjøen med Lønfisket og Søvatna i Søndre Land og Akksjø-området i Nordre Land.

Artikkeltags